Епископ Атанасије служио у Милешеви на Ваведење

На велики хришћански празник Ваведења Пресвете Богородице, у понедељак 4. децембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње са игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.к

Верници пријепољског краја који су се постом, молитвом, покајањем, љубављу припремали за Свето причешће, приступили су трпези Господњој.

Беседећи о Празнику Преосвећени је рекао: – Данас је један од највећих празника Цркве Христове, јер празнујемо један од највећих догађаја, историјски догађај који је учинила једна девојчица. Овај празник назван је Ваведење – Увођење у храм. Међутим, лакше бисмо схватили димензије овога догађаја ако бисмо рекли да данас празнујемо једну спасоносну одлуку, опредељење. Једна девојчица од три године определила се да свој живот посвети Богу и Његовом плану живота и историје, Његовом плану спасења рода људскога.

– Многи учествују у уређивању света, али на различите начине. Неки уређују свет и историју смртоносним оружјем, оружјем које разара, убија, средствима која руше саграђено, А ова девојчица, Марија, се определила да се посвети Богу и да учествује у уређивању овога света врлином, чистотом, љубављу, приношењем себе Богу, посвећивањем себе Богу. Она је одлучила да и сама постане Храм Божији.

– Сам Бог се обукао у људску природу преко ее. Тајна је то Божанска, која превазилази ум. Анђели Божији клањају се пред том тајном Божијег промисла. Пред том тајном ћути сва творевина у усхићењу. Та девојчица обукла се у сваку Божанску врлину и постала је узор многим људским бићима, да се исто тако облаче у врлину и да врлином и чистотом живе.

– Способан је људски род и да у чистоти живи, способан је човек и за добра дела, способан је човек да буде инспирисан и да свој живот полаже за ближње. То је захваљујући овој девојчици, Пречистој Дјеви Марији, која је пристала да буде сарадница Божијег плана спасења, Божије промишљања. Овај свет може спасти само овакво опредељење какво је направила ова Девојчица, а које данас празнујемо, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку