Епископ Атанасије служио у Пријепољу

Двадесет четврте недеље по Духовима, 19. новембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина храма Светог Василија протојереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. Хор Светог краља Владислава, који делује при храму у Пријепољу, одговарао је на прозбе и јектеније.

У пастирској беседи, након отпуста, владика се осврнуо на речи Светог Јеванђеља које су данас прочитане на Божанској Литургији: – Свака реч у Јеванђељу јесте средство којим се можемо спасити. И свака сцена животна, описана у Јеванђељу, је спасоносна, о спасењу и говори и дејствује спасоносно кроз сва времена и све просторе. Господ је знао, и зна, да нама требају спасоносна средства.

– Чули смо у данашњој причи да је веома велики број људи, и одраслих и деце, пратио Господа Христа. Свако је имао неку муку, свакоме је потребна Реч Живота, реч мудрости, спасоносна реч, оријентација. И док се неки обраћају Христу сусрећући се са Њиме директно, она жена, која је дуго боловала, као у тајности, мислећи да је нико не примећује, додирује само одећу Његову. И чим је додирнула, не самога Христа него оно што је Његово, излечила се.

– Овај догађај који нам је описан говори нам о томе да има Неко коме се вреди увек обраћати, има Неко ко нас увек примећује, има Неко коме смо битни, има Неко коме је стало до нас. Има неко коме се вреди обраћати и када је свуда около тама, а то је Господ наш Христос. Он нам увек помаже, Он нам увек треба, и због тога вреди запамтити ову причу коју смо данас чули из Јеванђеља. Отворимо своје биће пред Њим као књигу исписану. Он ће прочитати сваки бол, сваки уздисај. Може све што је тамно избрисати, може нас поново учинити здравима, поручио је Епископ Атанасије.

У сали парохијског дома, након Божанске Литургије у храму, приређена је братска трпеза љубави за све сабране.