Епископ милешевски г. Атанасије захвалио пљеваљским професорима, лекарима, студентима

Господо професори, љекари и студенти пљеваљски,
Дјецо моја духовна!!!

Христос васкрсе!

Српска православна Црква је кроз све вјекове свога постојања била спасоносна лађа која је кроз узбуркана и немирна мора водила свој народ вјечном спасењу. Кормилар те лађе је сам Господ наш Исус Христос, а најближи сарадници су му Свети Сава и други најбољи и најумнији из рода нашега и зато на тој лађи нема слијепих путника, нити изгубљених душа.

У славу Бога до нас је ових дана стигла вијест да су одабрани пљеваљски професори, љекари и студенти јавно, јасно и недвосмислено стали уз своју Цркву у одбрани вјековних светиња.

Драга моја дјецо духовна, треба да знате да ће ваша имена због тога чина бити златним словима уписана у повјесницу нашега народа. Као ваш архипастир и молитвеник пред Васкрслим Господом ја се дивим вашој истрајности и храбрости. Стајући отворено уз своју Цркву и свој народ, ви сте својим потписима потврдили свој богољубиви и христољубиви пут, али знам да сте истовремено због тога изложени притисцима, уцјенама и подметањима од стране прогонитеља Цркве и Имена Божијег. Упркос свему томе, ваше свијетло дјело и ваша непоколебљивост јасан су доказ надмоћи наше хришћанске вјере, наде и љубави над свим овоземаљским недаћама. Својом подршком Цркви Христовој, ви сте као пљеваљски професори и љекари доказали да сте достојни свете службе која вам је од Бога повјерена, а студенти су показали да имамо омладину којом се могу поносити не само Пљевља, већ и цијела Црна Гора. Ви сте понос и радост наше Свете Цркве.

Због тренутних медицинских мјера о затварању државних граница, нисам у могућности да се сусретнем са вама, да вас благословим и лично вам заблагодарим на љубави коју указасте својој Цркви, али ћу зато упутити молитве Господу да излије своју благодат на све вас, на домове ваше и путеве којим ходите.

У Бога се уздам да ћу у скорије вријеме доћи у Пљевља, међу моју милу и од Бога ми повјерену паству, да заједно прославимо Господа нашега у пљеваљским храмовима, у којима су Га и раније, све до сада славили и свети наши претходници и мудри и часни учитељи.

Епископ милешевски АТАНАСИЈЕ