Епископи Никодим и Атанасије на храмовној слави у селу Врсјенице

Евхаристијским сабрањем, поводом храмовне славе, у храму Свете Марије Магдалине – Благе Марије у селу Врсјенице код Сјенице, 4. августа 2022. године, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија и свештенослужитеља Епархије милешевске: умировљеног протојереја-ставрофора Мирослава Вранића, пароха сјеничког протојереја-ставрофора Андрије Јанковића и ђакона Радана Драгутиновића.

Ове године било је посебно свечано, првенствено због учешћа двојице Епископа у Божанској Литургији, али и због освећења новог живописа, који је освештао Епископ Атанасије. Потом је уследило освећење славских дарова и ломљење славског колача, а домаћин овогодишње славе био је г. Љубиша Луковић са породицом.

Како је данашњи дан дан сећања на злогласну акцију Олуја из времена последњих ратних дејстава на нашим просторима, Епископи су заједно служили Парастос свим пострадалим у тој злочиначкој офанзиви на просторима на којима су живели православни Срби.

Честитајући храмовну славу и освећења фрескописа, Владика Атанасије се присутнима обратио пастирском беседом у којој је, поред осталог, рекао: – Овај празник, и личност Марије Магдалине, говоре нам о томе шта чини љубав и призивају нас љубави коју је Господ Исус Христос излио у овај свет и на њу позвао сав род људски. Та љубав је толико оснажила Марију да је она и у Рим ишла ондашњем римском Императору Тиберију, да обзнани Христову победу над смрћу и над свима грешним земаљским царствима.

– Љубав се показује и у томе шта она чини. Она је на овом узвишењу направила овај храм, који ће све нас призивати, овде сабирати, овде ћемо се оснаживати и хранити љубављу, учити се њоме, божанској и братској.

Младенцима који ће се данас у овом храму венчати Преосвећени је пренео поздраве и благослове, Патријарха српског Порфирија, који због обавеза није могао да присуствује овом за њих посебном чину, али је обећао да ће прво дете које се роди у овом њиховом Богом благословеном браку, он лично крстити у храму Светог Саве у Београду.

– Све то чини љубав, додао је Епископ Атанасије, и наставио: – Љубав надјачава све наше слабости и недостатке, географске дистанце. Љубав је поменула и оне који су уснули у Господу, на разне начине, на разним просторима. Љубав спаја и надјачава чак и смрт.

Владика Атанасије је потом замолио Епископа Никодима да и он произнесе беседу сабраном народу.

Епископ се најпре захвалио Епископу Атанасију на срдачном и радосном позиву да учествује у данашњим свечаностима у Врсјеницама, а потом додао: – Кроз ваш радосни позив ви сте, драги владико, исказали своју љубав, коју исказујете не само према мени лично него и према Далмацији у којој сте службовали, у којој сте дуго година пребивали и подвизавали се као монах.

Владика је кратко подсетио на зверства и страдања која су проживели Срби тих давних дана а о којима се мало или чак ни мало не прича. Као неко ко може да сведочи о свему што се дешавало, али и о ономе после, Преосвећени Епископ Никодим је рекао: – Ми смо кроз све то навикли да је нама, у свему томе, остало само мучеништво и радост. Ништа више и ништа мање од тога. Нас је Бог благословио са земљом мученичком, јер, мученици су сви они који су невино пострадали и стоје пред Господом, и моле се за нас. И не само за нас него чак и за оне који су их убили. Јер, по томе сви ми треба да покажемо да смо истински ученици Његови.

– За нас који живимо у тим крајевима остала је највише радост са којом проповедамо Васкрсење Христово, радост која нам показује да се управо испуњавају оне речи Апостола Павла, да се сила Божија у немоћи показује, додао је Епископ Никодим.

Храм у Врсјеницама се још увек дограђује и уређује, уз помоћ многих добротвора и донатора. Епархијски Управни Одбор Епархије милешевске, на предлог Епископа милешевског Атанасија, за показану делатну љубав и доброчинство према Српској Православној Цркви, а нарочито према храму Свете Марије Магдалине – Благе Марије у Врсјеницама, доделио је високо одликовање Епархије милешевске, Орден Белог Анђела Трећег степена, Марку Луковићу из Београда и Мирославу Луковићу и Бошку Славковићу из Врсјеница. Епископ Атанасије је, са истим образложењем, доделио Архипастирску грамату Љубисаву Луковићу из Врсјеница. Награде је, на молбу Епископа Атанасија, уручио Епископ Никодим.

Након краће паузе, Епископ Атанасије је заједно са драгим гостом, владиком Никодимом у храму Свете Марије Магдалине венчао двоје младенаца, Марка Луковића и Катарину Младеновић из Београда.

Саборовање је настављено за трпезом љубави, припремљеном од стране домаћина овогодишње храмовне славе и његове породице.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Никодима можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку