Подгорица: Патријарх Порфирије и премијер Абазовић потписали Темељни уговор

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и црногорски премијер Дритан Абазовић потписали су данас, 3. августа 2022. године, у Подгорици, Темељни уговор између Српске Православне Цркве и Црне Горе.

Потписивању Темељног уговора присуствовали су чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве: Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и преосвећена господа епископи сремски Василије и зворничко-тузлански Фотије; преосвећена господа епископи који имају канонску јурисдикцију на територији Црне Горе: милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Методије и захумско-херцеговачки Димитрије; као и главни секретар Светог Архијерејског Синода архимандрит Нектарије, потпредседник Владе г. Владимир Јоковић и господа министри: за људска и мањинска права Фатмир Ђека, здравља Драгослав Шћекић и финансија Александар Дамјановић.

По потписивању Темељног уговора, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је поручио:

– Уважени господине председниче Владе Црне Горе, господине потпредседниче Владе, господо министри у Влади Црне Горе, браћо архијереји, Високопреосвећени Митрополите и преосвећена браћо епископи,

Ја се радујем данас пре свега нашем пријатељском и братском сусрету овде у престоници Црне Горе, у престоници предивне Богом обликоване земље, љубави Божјом уобличене тако да она увек може бити, као што је кроз векове и била, домаћинска кућа за све људе са које год стране света да долазе.

Ја сам пре свега благодаран Богу данас, благодаран Вама господине Председниче Владе на свим напорима које сте уложили заједно са својим сарадницима да се перипетије које трају од 2012. године заврше данас на један свечан начин и да се потпише Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске Православне Цркве.

Овог момента поздрављам и све грађане без обзира на то на који начин се Богу моле или се не моле Богу, ком год народу припадају. Толико тога ми заједничког имамо кроз векове да је заиста луксуз да трошимо време на оно што нас разликује и да потенцирамо и повећавамо разлике међусобно. Векови су показали да смо заиста једни другима потребни, да једни без других не можемо, а да заправо све можемо онда када смо заједно и када у нашим срцима има места и за оног другог.

Захвалан сам, дакле, што сте имали пре свега људског осећања за ово о чему говорим, за чињеницу да смо упућени једни на друге, да смо једни другима потребни. Захвалан сам, наравно поред Ваших сарадника, и свима онима који су од 2012. године додали један камичак у мозаик пута који нас је довео до овог тренутка, а ту свако има своје место.

Ако хоћете захвалан сам и онима који се нису слагали да ми дођемо до овог момента, али они су на свој начин можда и несвесно, јер Бог сваког може да употреби, допринели да ми схватимо колико је важно да се међусобно још боље и даље разумемо, да схватимо колико је важно да се боримо једни за друге, да само заједно можемо да правимо огромне километарске кораке и то у кратком времену.

Морам овом приликом да изразим, мало је рећи, благодарност и молитвено осећање љубави и захвалности у односу на блаженопочившег митрополита Амфилохија – који је без обзира што је наилазио на разне препреке и на оне који су на разне начине хтели да оспоре његово осећање Јеванђеља, његово осећање потребе спасења свим људима и његово осећање чињенице да је човек не само биолошко и историјско биће, него биће које је створено за вечност – заправо учинио много више него сви ми заједно из Цркве који смо дошли овде. Сигуран сам да се и он данас са нама радује на небу и сигуран сам да су његове молитве отуда допринеле да ми једноставно, брзо и лако – бар откад сте ви на месту председника Владе, а и ја на месту на којем се налазим – дођемо до овог чина.

Није било потребно много речи међу нама да се разумемо да је овакав уговор нешто што је потребно и држави Црној Гори и Српској Православној Цркви. Зашто? Зато што ми Срби у било којој држави да се налазимо или у било којој држави да имамо црквену јурисдикцију, подразумева се, без размишљања хоћемо да поштујемо и поштујемо устав и законе те државе. Отуда мислим да је веома важно да ви, поштујући Устав и законе Црне Горе, и ми, поштујући Устав и законе Црне Горе, нисмо хтели ништа више од било ког грађанина Црне Горе, нити смо имали амбиције да постигнемо било шта више од било које друге верске заједнице, али наравно, логично је и нормално, да није било могуће да прихватимо било шта што је мање од тога. Оно што важи за нашу Цркву и за све вернике важи и за све верске заједнице овде у Црној Гори. Ми се трудимо где год да се налазимо као Црква, ако постоје проблеми када су у питању друге верске заједнице, по свим питањима да се увек раме уз раме боримо за права те верске заједнице да и она буду у истој мери поштована и примењена као и права која ми очекујемо за себе, али и да се трудимо да живимо њима. Наравно, циљ нису права ради права.

Са аспекта нас верских заједница, за нас је право само простор и могућност да можемо помоћи и допринети на темељима Јеванђеља, на систему вредности који црпемо из Јеванђеља, изградњи не само демократског друштва, него пре свега људског друштва са циљем да сви људи осећају и доживљавају једни друге као браћу, као припаднике онога у чему смо сви једно, а то је пре свега да смо делови, чланови људског рода, а онда остало долази након тога.

Хвала још једанпут на труду и одлучности Вама и Вашим сарадницима. Хвала свим грађанима Црне Горе! Треба да се и они радују без обзира у којој мери ће то неко показати или не. Нека Господ благослови да да добро здравље Вама и Вашим сродницима, нека да мира Вама и свим људима који живе у Црној Гори и у читавом свету, а то је данас нешто што је свима потребно. Нека благослов Божји сиђе на Црну Гору, на све људе који живе у њој, али и на оне који долазе у Црну Гору.

Извор: Информативна служба СПЦ