Годишњи помен блаженопочившем Епископу Атанасију (Јевтићу)

У петак 4. марта 2022. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је годишњи помен блаженопочившем Епископу Атанасију (Јевтићу), у Вазнесењском храму манастира Милешеве.

Сећајући се блажене успомене Епископа Атанасија, Преосвећени је рекао: – Ево, година дана је како је отишао од нас овај велики човек, и једнако је присутан са нама, јер је себе учинио присутним. Могло би се рећи да нема српске земље у коју он није долазио. И свуда је долазио доносећи дух Апостолâ и дух Светих Отацâ, њихову нарав, њихову реч, њихову веру, њихову љубав, њихову храброст. Он није ишао по српским земљама само из љубави према њима, из неке радозналости, него је ишао са додатним задатком да буде учитељ. И био је учитељ, али на апостолски начин, тако што је потресао из темеља и преоравао, и свуда је оставио добар плод.

– Он је постао опште добро, заједничко добро српског народа, свих православних народа, свих људи ових наших простора. То је човек који води саборном животу, ка Христу, и све у Христу окупља.

– Нема тога кога он није задужио, а највише је задужио оне који су хтели да уче од њега, који су хтели да слушају шта он говори и шта чини, а још више оне који су се угледали на то. Нека га Господ награди, а знамо да хоће, и Свети Сава и Сви Свети. Да га Господ упокоји у Царству Своме Небескоме и да га весели вечно, додао је на крају Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку