Господ Христос нас православне сабира око Себе и у Себи

У Недељу другу по Духовима, 30. јуна 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у Спасовом храму манастира Милешеве. Саслуживали су духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије, јереј Роман из Казахстана и ђакон Горан Крстић.

Тумачећи присутнима текст из Јеванђеља који је прочитан у току Свете Литургије, Епископ Атанасије је указао на важност сваке речи из те Књиге над књигама: – Прва ствар потребна за живот јесте концепција живота, замисао о животу, виђење живота. У центру наше визије, нашег виђења, нашег схватања, јесте Господ Христос. У Њега верујемо, Њега се држимо, око Њега и у Њему сабирамо свој живот. Око Њега и у Њему се и једни са другима сабирамо. Не мимо Њега, јер мимо Њега нити је се могуће ујединити нити би било добро. Кад год читамо Свето Јеванђеље ми ту визију, концепцију живота, обнављамо, поправљамо, утврђујемо.

– Као што је Христос позвао своје прве ученике и они одмах прихватили Његов позив и пошли за Њим, тако он позива и све нас. А позива нас у Царство Небеско. Све без разлике. У оно време Христу су прилазили болесни, хроми, слепи, глуви, немоћни и Он их је исцељивао све! То је реалност, то је искуство Царства Небеског – здравље. Христос може да учини човека здравим, бистрим, паметним, радосним. А то нам предаје Јеванђеље, то нам описује Јеванђеље, да видимо Христа који говори о Царству Небеском, који нам предаје Царство Небеско, да гледамо Христа који исцељује, који нам има шта предати и који нам предаје јер је човекољубив. Он је зато и дошао, да би нас научио и да би нам дао.

Владика се на крају захвалио јереју Роману, православном свештенику из далеког Казахстана, који је са групом поклоника дошао у посету манастиру Милешеви: – Овом вашом посетом ви само потврђујете оно што рекосмо да нас православне Господ Христос сабира око Себе и у Себи.

Отац Роман се захвалио на указаној части да саслужује на Божанској Литургији рекавши да ће он и његови сапутници увек осећати благодат молитава које су овде на овом светом месту и за њих и за све скупа узнете Господу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку