Видовдан је духовно огледало српског народа

У суботу 29. јуна 2019. године у великој сали Дома културе у Пријепољу, у организацији Црквене општине Пријепоље одржана је свечана Видовданска духовна академија.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије поздравио је и благословио све присутне посетиоце и нарочито оне који су се потрудили да приреде овај скромни духовни и културни програм. Подсећајући све на први али и све остале Видовдане, Епископ Атанасије је нарочито нагласио колика је важност Видовдана за сав српски народ: – Српски народ се окупља на овај дан ево већ 630 година. На Видовдан ми највише гледамо горе, јер се тога дана српски народ успео на највише духовне висине. Оног првог Видовдана наш народ се сабрао најуспешније зато што се тада сабрао у богољубљу и човекољубљу. Сабрао се у Богу око оног што је најквалитетније, најбоље, најдостојније. То су оне основне, највише врлине: љубав према Богу, према ближњима, љубав према слободи, части, образу.

– Видовдан је истовремено и дан када се сви ми огледамо, када се проверавамо, духовно, карактерно. На основу нашег поређења са онима најбољима из нашег рода. Огледајући се у њиховим особинама, у њиховим врлинама за које су они и животе дали, огледајући се у оној љубави према Богу и човеку, према свим узвишеним врлинама, ми тачно распознајемо наше место у времену и простору, видимо какви смо. Зато нам је Видовдан неопходан за настављање животног пута у овом времену и овом простору, a кудикамо нам је још неопходнији за вечно постојање и вечно трајање.

Програм Видовданске духовне академије је настављен сажетим поучним подсећањем на Видовдан које је произнео протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намесник бјелопољски, из Епархије будимљанско-никшићке, а затим су свој допринос увеличавању овог дивног и значајног празника дали хор Свети краљ Владислав из Пријепоља, певачки састав Цар Душан Силни из Берана, народни гуслар Бранко Несторовић Јане и млади фрулаш Лука Видаковић. Присутна публика је сваког од учесника поздравила бурним аплаузом захваливши им тиме на њиховом труду и дивно изведеном програму.

Након завршеног програма у холу Дома културе учесници и публика накратко су разменили утиске уз жељу да оваквих програма и дружења буде што више, а свакако на овај велики празник, Видовдан.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку