Храмовна слава манастира Свете Тројице у Пљевљима

Велики број верног народа сабрао се код манастира Свете Тројице у Пљевљима у недељу 4. јуна 2023. године да прослави велики дан и празник, Силазак Светог Духа на апостоле, Педесетницу. Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је тим поводом Свету архијерејску Литургију, а саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима, парох прибојски протојереј-ставрофор Јово Андан, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Никола Олић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

У славским богослужењима и свечаностима, поред осталих, учешће је узео и Председник општине Пљевља др Дарио Вранеш.

После заамвоне молитве уследио је трократни опход око светог храма а затим и вечерње богослужење. Пред храмом су освећени славски дарови и преломљен славски колач, које су припремили браћа Божидар и Драган Јеловац са породицама, те је потом служен Молебан за многострадални народ српски на Косову и Метохији.

Након отпуста Епископ Атанасије је, честитајући празник настојатељу манастира игуману Зосими и његовој монашкој обитељи, кумовима славе и свима присутнима, рекао: – Данас је велики дан, Педесетница, дан пуноће Цркве, пуноће Заједнице, небеско-земаљске, вечне и временске, пуноће свега онога што је Божије и што се око Бога окупља. Није случајно да се данашњи дан зове, најчешће, Даном Цркве. Многим именима се зове данашњи дан, јер много садржи. Није могуће све ни прегледати ни сагледати шта садржи данашњи дан. Ми из њега црпимо само понеки детаљ од те пуноће.

– Господ је испунио своје обећање рекавши да ће Своју љубав према нама задржати и да нас никад неће оставити него, шта више, још више ће нас ојачати, послаће нам Духа Светога, Силу са Висине. И то је учинио и то славимо данас, то испуњење Његовог обећања. Послао је Духа Светога, пре свега на оне најближе Њему, на Његове ученике, Апостоле, а преко њих, кроз сва времена, даје Духа Светога свима који, попут апостола, следују Господу Христу, и остају у тој пуноћи Заједнице која се на данашњи дан показала.

– Апостоли су били сасвим отворени према Небесима, за примање онога што је Христос обећао послати, Духа Светога. Потпуно су се отворили и потпуно примили те Дарове, и тако постали богати Духом Светим. То се и од нас тражи, да имамо поверење у Бога, да се потпуно Њему отворимо, према злу да се затворимо, да не будемо пријемчиви за грех, а за добро бити потпуно отворени.

– Наша браћа и сестре на простору Косова и Метохије треба да знају да смо их данас имали у нашим молитвама. Молимо се Богу Правде да види њихова страдања, да их пре свега оснажи да могу поднети и истрајати, као људи Божији, на Божијем путу.

– Да Господ дâ да сви постанемо носиоци Његове мудрости, Његове доброте, и постанемо сви грађани Царства Његовог Небеског, Вечног… Данас је нарочито дан да осигурамо, поправимо и утврдимо своје стајање пред Богом, да пред Богом праведно стојимо. Није довољно само имати праву веру наслеђену од наших Светих Отаца него треба и своје стојање пред Богом да проверимо је ли исправно. И када онда видимо да добро стојимо пред Њиме онда све ово што молимо од Њега има гаранцију да ће бити испуњено, рекао је Епископ Атанасије.

Уследила је, на крају, и трпеза љубави уготовљена у манастирској гостопримници за све присутне, а у наставку и традиционално народно весеље уз песму, игру и братску љубав, у славу Свете Тројице, Оца, Сина и Светога Духа.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку