Христос се родио да би нас исцелио

Небоземна радост поводом Празника Рођења Богомладенца и Спаситеља нашег Исуса Христа, обасјала је срца верујућих људи Пријепоља и околине и сабрала их у храмовима Божијим на духовно сагледавање  ове велике тајне.

Тим поводом, на Бадњи дан 6. јануара 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је Божанском Литургијом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереји Бранислав Стојановић, Игор Ерић, и протођакон Никола Перковић.

Сви они који су се постом, молитвом, љубављу, праштањем и сваком другом врлином припремали за Празник Рођења Христовог, били су учесници Трпезе Господње, причестивши се Пречасним Телом и Крвљу Христовом.

У беседи, Владика је учеснике свете службе подсетио на прочитано Јеванђеље у коме је описано како је Господ дошао у овај свет, рекавши да је Он изволео не да дође силом, да се наметне нама људима, него је одлучио да никне из рода људскога јер долази да буде најприснији са нама, а најприснији је када постане један од нас, када се и сам обуче у људско тело и постане човек не престајући бити Бог, јер само остајући и даље као Бог а бивајући човек са нама, Он може да преобрази и нас и наш живот, учествујући тако најприсније у нашем животу.

– Али и људи су заслужни зашто је Он дошао, о томе баш говори данашње Јеванђеље. Има великих људи, једна читава линија кроз историју великих људи који су непрестано вером били у додиру са Богом, држали заједницу са Њиме, велики Аврам, па Исак, Јаков, поменута су имена њихова и данас. Јер Бог држи заједницу са онима који се према Њему отворе, који верују у Њега, који га призивају. Неће Он на силу да разбије нечије срце па да уђе у њега. Он би то могао али неће, зато јер је Он створио слободу, и Он је поштује и чува, и чува слободу у човеку, беседио је Владика.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

У навечерје Рождества Христовог, Преосвећени је у Саборном храму служио свечано вечерње са петохлебницом, и учествовао у чину налагања бадњака. Поздрављајући окупљене прослављаче Богомладенца Христа, Владика је између осталог рекао: – Господ долази да поправи своју творевину, да је оздрави, да јој покаже да треба друкчије да се живи. Уместо себичности Он је дао љубав, љубав као принцип живота. А до љубави се долази кроз измирење, а до измирења се долази кроз праштање, да опростимо једни другима. Али Бог је дао иницијативу, овај Празник који смо вечерас започели налагањем бадњака, сведочанство је Божије иницијативе. Он започиње све што је добро, зато се поздрављамо речима Мир Божји, Христос се роди. Мир је од Бога, Он је дао иницијативу зато што је Он опростио нама који смо се од Њега удаљили и покварили својим погрешним животом Његову савршену творевину. За поновно уређење међуљудских односа потребно је да ми дајемо иницијативу у томе да не чекамо да онај други започне добар однос према нама па да ми тек онда такође тако поступамо. Опростимо ми први, Бог је тако показао љубав зато што је Он први заволео нас, није чекао да ми заволимо Њега да би Он нама онда узвратио својом добротом и својом љубављу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Преосвећени је затим учествовао и у чину налагања бадњака у манастиру Милешеви.