Исповест свештенослужитеља и монаха Епархије милешевске

На дан молитвеног прослављања Светог Симеона Новог Богослова, Светог Григорија Двојеслова и Преподобног Теофана Исповедника, 25. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је  Божанску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке.

Саслуживали су настојатељ манастира Пиве из Епархије будимљанско-никшићке јеромонах Јевтимије, настојатељ Богородичиног манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, настојатељ Светотројичког манастира код Пљеваља игуман Зосима, архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

Том приликом свештенослужитељи и монаси Епархије милешевске приступили су Светој тајни исповести и покајања, а све њих исповедао је, по благослову Епископа Атанасија, јеромонах Јефтимије. Поред свештенослужитеља, у Божанској Литургији, учешће је узео и велики број верног народа.

У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије је између осталог рекао: – Свима нама је жеља и циљ да благодат Божија струји у Цркви Христовој кроз цело њено биће. Од најранијих времена до дана данашњега Благодат Божанска напаја сваку ћелију црквеног организма, и сваку ћелију у сваком бићу, у члановима Цркве, у нама, кроз сав наш организам, кроз душу и тело. Да нема нигде препреке, нигде застоја, да ништа не спречава струјање Благодати Божије у нашем организму, на томе се трудимо свиме што чинимо, свеукупним хришћанским животом.

– Грех пресеца тај крвоток који имамо у Цркви, крвоток благодати, крвоток живота. Бити што бољи преносилац Божанске благодати, прималац и преносилац, то нам је циљ. Ми имамо пред нашим очима ликове оних Светих на које се треба угледати као на најздравије ћелије Цркве.

– Данас прослављамо Светог Симеона Новог Богослова који се целога живота трудио да буде што већи прималац и преносилац Божанске благодати, и описао је свој живот у благодати. И они који се буду трудили, као он, на чистоти душе видеће ту сродност његових доживљаја. Доживљаји свих Светих су исти, доживљај Благодати, доживљај блаженства, доживљај заједништва са Богом.

– Сви треба да настојимо на том потпуном очишћењу од свих недостатака и у постизању сваке врлине. Циркулација, кружење благодати, је потпуно и најбоље у потпуном одсуству греха и у пуноћи сваке врлине.

– Данас је нагласак на ономе на шта нас подсећа Преподобни Јефрем Сиријски, који нас поучава како да се Богу обраћамо, речима: Господе, Царе, даруј ми да сагледавам своја сагрешења и да не осуђујем брата свога.

– Да нас Бог оспособи да поглед свој духовни усмеримо на себе, на своју унутрашњост, да себе сагледавамо тачно, објективно, непристрасно, и у томе сагледавању да сажижемо своје грехе. А да се уздржавамо од осуђивања ближњега свога, да имамо разумевање, саосећање са другима. Да развијамо у себи Богољубље и човекољубље.

– Да узраста у нама свака врлина, а да се сасуши сваки грех. Ка томе је усмерена Света Тајна Исповести. Нека нас Господ оснажи у томе. Да постанемо потпуно чисти од сваког греха, од сваког недостатка, а да душа наша буде поново освежена сваком врлином, беседио је Епископ Атанасије.

Заједничарење је потом настављено за трпезом љубави коју је приредило свештеничко братство храма у сали парохијског дома.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку