Ктиторска слава манастира Давидовица

Осамнаесте недеље по Духовима, 8. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Давидовица код Бродарева, поводом обележавања Ктиторске славе, Преподобног Давида Немањића. Саслуживали су настојатељ манастира Давидовица архимандрит Нектарије, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештан су славски дарови и преломљен славски колач.

У пастирској беседи, честитајући славу настојатељу манастира Давидовица архимандриту Нектарију и свему сабраном верном народу Епископ се осврнуо на прочитани јеванђељски одељак: – Црква има велику моћ. На то нас упућује Јеванђеље које смо данас читали. Данашње Јеванђеље говори о Господу Христу али и о онима који Њега прихватају, који верују у Њега, који за Њим иду, који живе Њиме. Они се зову Црква, заједница Његова, која је добила од Њега, и стално добија, то знање, моћ, тај благослов који Он има и који Он непрестано даје.

– Данас смо слушали о томе колико је чудотворан Христов благослов, колико човек са Његовим благословом може да превазиђе своје људске способности и људске услове живота. Запамтимо оно што је речено о благослову Божијем а који је благослов Цркве. Црква има ум Христов, Црква Христом живи, Христос је живот Цркве. Господ је благословио своје Апостоле да проносе Његову науку, Његово име, Његову моћ, Његов благослов, који је благослов од Оца Небескога, по свему свету, што Црква и данас чини. Зато је неопходно потребно да слушамо благослов Цркве.

– Црква има свој разуман, јеванђелски поредак, јеванђелско устројство. Она не живи у безпоретку него у поретку Духа Светога, који је дух складан. Где је благодат ту је разумно, мудро устројство, по промислу Божијем. – Увек имајте у виду управо ово како Господ благосиља, када је у питању ваш домаћи труд, у вашим домовима, по разним питањима и потребама. И када се ради о исцељењу неке болести, ослобођењу од неке слабости, било духовне било телесне, када је у питању постизање неких питања у професији, у раду, имајте на уму увек овај благослов Христова, који даје чудотворну моћ да превазилазимо та свакодневна људска ограничења, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку