Мала Госпојина у Милешеви

На велики дивни празник Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског г. Доситеја, Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. За певницом су на прозбе и јектеније одговарале милешевске монахиње предвођене игуманијом Аквилином.

Поздрављајући и благосиљајући сабрани верни народ Преосвећени Епископ Атанасије је, након отпуста, честитао празник подсетивши на дугу и светлу историју манастира Милешеве: – На овом светом месту су се и преци наши причешћивали Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа и тако се сједињавали и са Њиме и са Пресветом Богородицом и њеним родитељима и прародитељима, и са свима Светима свих времена и са светим анђелима Божијим. Овде постајемо ближи једни другима, јер, сви они који се причешћују Телом и Крвљу Господа Христа такође се примичу једни другима.

Преосвећени је посебно позвао све да заједно сагледају како је овај светли празник извор радости и наде: – Људи то обично не увиђају, али само зато што не обраћају пажњу на садржај овога Празника. А садржај Празника је такав да може да преобрази овај свет. Овај Празник, овај дан, овај догађај је почео да преображава овај свет, али није све довео до краја него кроз целу историју он то чини, и може до краја спасти овај свет од пропасти, ако пажљиво овај дан прослављамо.

– Пресвета Богородица је била једина која је могла бити та капија између неба и земље, тај спој, зато што је Она безгрешна, чисто и најлепше биће рођено на овом свету. Једини који је превазилази јесте син Њен, Син Божији, Господ наш Христос.

– Сваки празник за нас је посебан догађај. Чинимо један покрет ка Небу, ка Богу, покрет у себи самима ка преуређењу своје унутрашњости, свога живота, ка духовном јачању и оспособљавању да живимо за вечност.

– Гледајући на Пресвету Богородицу, и све друге који су се Њој усличили, схватамо и то нам је инспирација, да је могуће живети у врлини и побожности, у свакој чистоти. Овај празник призива на то и даје и надахнуће и крепост да то постигнемо, беседио је Епископ Атанасије.

Преосвећени Епископ Атанасије је посебно захвалио Епископу Доситеју на његовој посети и радости коју је приредио свима те га је замолио да он благослови присутни верни народ и подели им нафору, што је Епископ Доситеј са захвалношћу учинио.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку