Мала Госпојина у Милешеви

На велики празник Православне Цркве, Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину, у среду 21. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у манастиру Милешеви.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са својом игуманијом Аквилином, увеличале су Евхаристијско сабрање својим складним појањем.

Честитајући празник сабраном народу Божијем Епископ Атанасије је рекао: – Тајна Божијег деловања у свету и богопознања, велика тајна, надвишава сваки ум. И само они који прочисте ум свој и душу своју успевају да се делимично приближе тој тајни, да више уроне у њу, и да је више захвате, да је више појме. Грешни умови не могу да се приближавају божанским тајнама. Зато, грешници не само да најмање знају о Богу него и отпадају од Бога. Уствари, грех и јесте то, отпадништво од Бога.

– Данас је празник велике тајне спасења, велике тајне присуства Божијег у свету. Та истина о Божијем присуству и Божијем чињењу у нашим животима, у животима људи, у историји човечанства, сажета је најбоље у оној најкраћој песми коју смо певали на Божанској Литургији а која се зове тропар, тропар данашњег празника Рођења Пресвете Богородице. Тропари празника у себи, у најкраћој форми, са најмање речи, садрже и објашњавају највећу и најузвишенију тајну, тајну догађаја, тајну празника.

Владика је потом поближе објаснио и приближио сабраном народу речи данашњег празничног тропара, закључивши: – Овде имамо да рођење једне девојчице доноси радост, објављује радост, целом свету, целој Васељени, свих времена. То је рођење те девојчице, Богородице, увек Дјеве Марије. Њено рођење је извор радости и објава радости, најава радости због оног што ће се догодити Њеним рођењем, јер, из Ње ће засијати, и засијало је, Сунце Правде, које ће донети радост целој васељени. Из Ње ће се родити Господ наш Исус Христос, Спаситељ света.

– Како то Господ наш Исус Христос доноси радост целом свету, објашњено је у овој краткој песми. Уништавајући проклетство Он даде благослов и уништавајући смрт даде Живот Вечни. Проклетство је богопротивно живљење, у удаљености од Бога, које није по Божијој вољи, живљење које не доноси срећу, а то је свако живљење у удаљености од Бога, и то је проклетство. У самом почетку историје рода људскога, у Светом Писму је то објашњено, када се човек удаљио од Бога одмах је ступио у зону проклетства и у тој зони проклетства дешавају се многе несреће.

– Две највеће несреће су проклетство и смрт. Господ наш Христос, као Извор Радости, уништио је и проклетство и смрт. И уместо смрти даде нам Живот Вечни. Он нас води сигурним путем и чини нас снажним да можемо крепко ходити за Њиме у Живот Вечни, у Царство Небеско, појаснио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку