Пастирско писмо Епископа милешевског г. Атанасија

Атанасије
милошћу Божијом Православни Епископ милешевски
Српске Православне Цркве,
свему богољубивом народу Епархије милешевске

Богољубива браћо и сестре, упућујем вам свој пастирски благослов и поздрављам вас у име пуноће Епархије милешевске, њеног свештенства и монаштва оданог својој Светосавској, Српској Православној Цркви, са жељом да Господ и Спаситељ наш Исус Христос ваше домове испуни сваким Својим добром и благословом.

Као ваш Епископ, желео бих да вас упозорим да је до нас дошла вест да је у селу Брезна започета градња некаквог секташког „манастира“ од стране бившег протосинђела Епархије милешевске Мелентија (Јаковљевића).

Дужност Нам је да вас обавестимо да је поменути Мелентије, бивши протосинђел, због свога одметништва од Српске Православне Цркве и разорног деловања против ње лишен свештеничког и монашког чина, најпре на Црквеном суду Епархије милешевске, а затим на највишем, или Великом Црквеном Суда Српске Православне Цркве 14. априла 2022. године.

Драга браћо и сестре, Црквени суд наше Свете Светосавске Српске Православне Цркве је за нас православне Србе меродаван по свим питањима вере и живота. Суд Цркве је за нас глас Божији. Зато вас позивам да се сви управљамо по одлукама Црквеног суда Српске Православне Цркве. Овај Суд је вратио поменутог протосинђела Мелентија у ред световних лица, тако да он за нашу Српску Православну Цркву није монах нити свештеник, него Зоран Јаковљевић, без права да врши било какве свештене радње, и без благослова да носи свештеничку или монашку одежду. Било какве радње које обављају законити свештеници у храму или ван храма нису допустиве Зорану Јаковљевићу. Никакви ритуали које би обављао Зоран Јаковљевић немају Божије благодати. Зато вас позивам, драга браћо и сестре, да не дозволите да вас обмањује Зоран Јаковљевић, јер се он лажно представља као да је и даље монах и свештеник. Ако би неко, пак, приступао Зорану Јаковљевићу и после његовог рашчињења од стране Црквеног суда, и обраћао се њему за било какве „молитве“ и „свештенорадње“, треба да зна да, уместо благослова Божијег и помоћи Божије, тај навлачи проклетство на себе и дом свој и губи вечно спасење.

Наша Светосавска вера православна јесте највеће благо које су нам сачували и предали наши преци. Многи од наших предака су и пострадали за ту веру. Сетимо се Светога Мученика Косовског Лазара и са њим пострадалих Светих Мученика! Сетимо се Светих Мученика Јасеновачких, Пребиловачких, Светог Мученика Петра Дабробосанског, кога смо скоро прославили, и других! Секташи, попут Зорана Јаковљевића, бившег протосинђела Мелентија, у својим обманама желе да одвоје неопрезне душе од свих њих, као што су и сами себе већ одвојили, јер секташи, какав је Зоран Јаковљевић, не припадају заједници Светога Саве и Светих Српских Мученика.

Мила браћо и сестре, будимо послушни Светој Српској Цркви Светосавској и слушајмо њен глас! Да се не догоди да неко због своје неопрезности, буде заведен од лукавих превараната и окрене се против ње! Не учинимо ништа на штету своје Српске Цркве и немојмо је жалостити!

Благослов Светога Саве и свих Српских Мученика и Исповедника, свих Светих Српских Учитеља да буде увек са свима нама!

Ваш Епископ милешевски
Атанасије