Мештани Раче код Прибоја започињу градњу храма

У недељу 25. јула 2021. године, на дан када наша Света Православна Црква прославља Чудотворну икону Пресвете Богородице Тројеручице, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је земљиште и поставио Крст, у месту Рача код Прибоја, где ће ускоро почети градња православног храма који ће бити посвећен управо Мајци Божијој. Епископу су саслуживали архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

У овом духовном догађају учествовали су и председник општине Прибој г. Лазар Рвовић, начелник општине Рудо г. Драгољуб Богдановић са својим сарадницима. Мештани Раче и околних села у непосредној близини Републике Српске, преко свог пароха, протојереја-ставрофора Јова Андана, изразили су своју жељу да уз Божију помоћ у свом месту саграде храм у коме ће узносити молитве и благодарност Богу за сва добра која нам несебично дарује. Земљиште за храм  поклонио је млади домаћин Марко Зујић са својом породицом.

Епископ Атанасије је благословио њихову добру намеру па су они започели њену реализацију, а чин постављања Крста први је корак у остваривању тог богоугодног дела.

Честитајући мештанима Раче и њиховом пароху на правом путу којим иду Епископ Атанасије је рекао: – Честитам вам на овоме сабрању које смо остварили са добром намером да на овоме месту где стојимо подигнемо свети храм у славу Божију а у спомен иконе Богородице Тројеручице са намером да се на овоме месту сабирамо и да се овде Богу обраћамо и Његовој Пречистој Матери и свима светима. У нашим православним храмовима, на местима на којима се окупљамо и у којима се окупљамо, ми поново постајемо оно што треба да будемо, постајемо народ Божији.

– Велика је част да Бог удостоји некога да приступи да му подиже храм, и ето, видљиво је да је Бог нама дозволио да приступимо тако узвишеном делу и да се у молитви обратимо Богу да прихвати то дело из наших руку.

– Молимо се и даље Богу да нас снабде љубављу, мудрошћу, слогом, истрајношћу, у доброј намери и добром делу. Ово што смо започели да успешно остваримо. Овај храм треба да градимо по принципу: Ми градимо храм а храм изграђује нас, поучио је присутне Владика Атанасије.

Грађевински одбор за изградњу храма припремио је и славске дарове, колач и жито, који су освећени и раздељени верном народу. Припремљена је такође и трпеза љубави са које су сви били послужени, са жељом да се на овом месту убудуће што чешће и у што већем броју сабирају у славу Божију.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку