Михољски сусрети пријепољских села по први пут у Косатици

На обронцима планине Златар, у селу Косатица, на месту званом Љубатна бара, око 3 километра удаљеном од манастира Милешеве, у суботу 16. октобра 2021. године одржана је, прва културно-спортска манифестација Михољски сусрети пријепољских села. Манифестација се одржава под покровитељством Министарства за бригу о селу Републике Србије.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је на почетку поздравио учеснике и госте и благословио ову јединствену манифестацију: – Нека је благословен Бог који нас је сабрао све са добром намером, да саберемо оно што је најбоље, да направимо добре планове за успешан живот на овом простору. Да се угледамо на Творца који је прелепо створио овај простор, и да се та лепота сачува нашим добрим мислима, добрим намерама и добрим делима. Да се увек у добру сабирамо, пожелео је Преосвећени свима, благословивши ово дивно народно сабрање.

Скуп су поздравили, председник општине Пријепоље Владимир Бабић и председник општине Нова Варош Радослав Васиљевић, док је в. д. секретара Министарства за бригу о селу Републике Србије гђа Снежана Петровић свечано отворила манифестацију.

Манифестација је имала свој изложбени, културно-уметнички и спортски део. Вредне домаћице и узорни домаћини подзлатарских села су изложили своје производе: сир, мед, домаћу ракију, разне колаче, пите, ручне радове, док су своје умеће приказали здравичари, фрулаши, певачке групе. Учеснике овог народног сабора у добром расположењу није могла омести ни ситна кишица која је скоро све време ромињала нити прохладно облачно време.

Преосвећени Епископ Атанасије је са председницима општина и  државним секретаром обишао изложбене штандове где су их излагачи понудили својим производима.

У спортском делу манифестације наступили су пријепољски одбојкаши, с такмичење је било и у бацању камена с рамена, надвлачењу конопца, скоку у даљ. Највише интересовања присутних изазвало је такмичење рабаџија који су са својим воловима имали задатак да превуку дрвени трупац тежак око две тоне на одређено растојање. Најбољи у том старом занату био је млади рабаџија из села Вилови код Нове Вароши.

Како су у уводном делу нагласили председник општине Пријепоље председник општине Нова Варош и државни секретар, циљ ове и сличних манифестација је да се прикаже и покаже да живот на селу, поготово овако лепом као што је Косатица, може да буде добар и пријатан, нарочито за младе пред којима је будућност. Свако ће у томе да помогне на свој начин, општински и републички органи разним видовима подстицаја и помоћи а Црква благословом и молитвама за успех и напредак.