У манастиру Давидовица прослављена Ктиторска слава

У недељу 17. октобра 2021. године, у манастиру Давидовици код Бродарева прослављена је Ктиторска слава, Свети Преподобни Давид Српски. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију, уз саслужење настојатеља манастира архимандрита Нектарија, протојереја-ставрофора Брана Буквића, протонамесника Влада Лазића и протођакона Ивана Савића.

Домаћин овогодишње славе је био г. Бране Петрић из Пријепоља који је припремио славски колач и жито који су након заамвоне молитве освештани.

Тумачећи данас прочитани одељак из Светог Писма Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Желим да усмерим ваше духовне погледе на оно Јеванђеље које смо данас читали. То је највећи дар, после Светог Причешћа Телом и Крвљу Господа Христа. Светим Јеванђељем Христовим ми православни уређујемо сав наш живота, све аспекте нашег живота, и личног и породичног и заједничног, живот у сваком његовом виду. Све то уређујемо Јеванђељем Христовим.

– Обратимо пажњу само на ону жену Хананејку која вапије Господу Исусу Христу: Смилуј се на мене, Господе, Сине Давидов! Она нема коме другом да се обрати за помоћ него Господу. То што она постаје вишак њеном окружењу, што постаје досадна, она не обраћа пажњу на то, она се обраћа ономе који може да помогне, она зна ко може помоћи.

– Господ на овом месту намерно проверава и мишљење и веру, и Апостола и ове жене али и нас самих, данас, који читамо ово… Наш однос према Богу треба да буде такав, тако близак, да нас нико и ништа и никада не може спречити од приласка к Њему. Ни наша унутрашњост, ни наши греси, наша привезаност за овај свет, ни мишљења других људи око нас. Ова жена је потпуно себе предала Богу, унутрашњошћу свога бића. Она стоји свим својим бићем непосредно пред Господом.

– Ово нама говори да у сваком тренутку, и у сваком стању свога живота, имамо храбрости и смелости да ка Господу корачамо. И када знамо, објективно, да смо недостојни, и тад да имамо смелости ка Господу корачити. Јер је милостив, истакао је Епископ Атанасије, поучавајући верне који су дошли да заједно саборно прославе ктиторску славу манастира Давидовица.

Преосвећени је на крају честитао славу настојатељу манастира архимандриту Нектарију и његовој братији и свима присутним, који ову свету обитељ доживљавају као своју, долазе у њу, и труде се да помажу колико је у њиховој моћи.

Породица домаћина овогодишње славе приредила је послужење за све присутне па су након поделе нафоре прешли у манастирску гостопримницу где су уз трпезу љубави са својим Епископом разговарали . Од Епископа су и овде добили духовну поуку и охрабрење да истрају на путу непоколебиве вере и љубави ка Господу Исусу Христу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку