Архимандрит Методије Хиландарац на монашком сабрању у манастиру Сељани

У склопу духовних свечаности посвећених 825. годишњици манастира Хиландара које је Епархија милешевска уприличила 28. и 29. маја 2023. године, под називом Дани Хиландара у Епархији милешевској, у понедељак 29. маја 2023. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља.

Саслуживали су игуман манастира Хиландар архимандрит Методије, игуман манастира Куманица архимандрит Николај, настојатељ манастира Подмаине из Митрополије црногорско-приморске игуман Рафаило, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, јерођакон Нектарије Хиландарац и јерођакон Калистрат, сабрат манастира Подмаине, Митрополија црногорско-приморска.

Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, по благослову Епископа Атанасија, краћу беседу је одржао игуман Рафаило.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је, по отпусту, у пастирској беседи, рекао, између осталог: – Господ наш, као што и молитвена песма каже, не одваја се од нас, остаје и даље са нама иако се вазноси на Небо. Остаје са нама из превелике љубави Своје, бринући о нама. Задржавајући ту заједницу са нама Он нам даје све што нам је потребно за спасење, ка Животу Вечном.

– Господ чини да не само Он буде близак са нама него и ми међу собом, једни са другима. Јер, онај ко се приближује Христу приближује се и браћи својој, која су у Христу.

– Православна браћа монаси, свештеномонаси и сестре монахиње, сабрали су се данас овде у овом светом манастиру да учествујемо у једној Божанској Евхаристији, да будемо њени учесници, што је, опет, слика учешћа у Царству Небескоме. Овде се вежбамо да живимо заједно за вечност, и да се истом храном и пићем хранимо, и одржавамо свој живот.

– Сећамо се и данас многих Светих из рода нашега који су у ранијим периодима у вери проживели свој живот и настојимо да се угледамо на њих, да се од њих научимо и попут њих да се причврстимо уз Господа, рекао је Епископ Атанасије.

Владика је потом, уз благослов, поделио свим присутним по један примерак тек штампане књиге Свештеномученика Серафима Џарића Мој доживљај, док је архимандрит Методије даривао по примерак штампане копије иконе Богородице Тројеручице.

Како је и планирано и раније договорено, архимандрит Методије је, по благослову Епископа Атанасија, у манастирској трпезарији одржао душекорисно предавање за монахе и монахиње и том приликом био са изузетном пажњом саслушан од стране присутних.