На почетку нове године потребно је сагледати како користимо време даровано нам од Господа

На почетку Новог 2020. лета доброте Господње, 14/1. јануара, на дан када наша Света Црква прославља и велико светило Цркве Христове, Светог Василија Великог, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију Светог Василија Великог у саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протонамесник Владо Лазић, јереј Горан Крстић и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали протојереји Игор Ерић и Бранислав Стојановић кaо и вероучитељ Радан Драгутиновић.

Честитајући присутнима почетак календарске, временске, године Преосвећени је посебно упозорио на важност времена у нашем животу, али и указао на Светог Василија Великог кога данас прослављамо и који је знао добро да искористи време које је имао од Господа: – Данас Црква Божија слави једнога од највећих људи, Светог Василија Великог, великог Божијег угодника, који је знао искористити своје време, кратко време свога живота. Потпуно искористио, осмислио, реализовао, испунио добрим делима и добрим животом, примерним животом, врлинским, и тако угодио Богу а на земљи оставио добра дела и добар спомен и добар пример, тако да га Црква помиње сваке године, посебно на данашњи дан.

– Време је значајно, важно. Потребно је обратити пажњу на то како оно протиче, пролази, како га користимо. Ми смо овде привремено, ми смо у пролазу овде. Често се људи заваравају па мисле да ће увек боравити на овом свету и тако неразумно онда троше своје време. Не само да га не испуњавају добрим делима него често се време троши и чинећи нешто штетно. И онда човек не стигне у животу да поправи оно што је лоше учинио. О свему треба водити рачуна, распоредити време, драгоцено је, упозорио је Епископ Атанасије присутне и поучио.

Након заамвоне молитве Преосвећени Епископ Атанасије је прочитао молитву за благословен почетак Нове Године и добре дарове које ће нам Он послати ради нашега спасења.

По окончању Божанске службе Епископ Атанасије је свратио до породице протонамесника Влада Лазића који Светог Василија Великог слави као своју Крсну Славу где је у кругу његових гостију и породице пререзао славски колач и осветио славско жито. Након тога су сви уживали гостопримство о. Влада и његове породице за заједничком славском трпезом.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку