Народ Пљеваља вољан да одбрани своје светиње

Након усвајања неправедног Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе, 26. децембра 2019. године, верујући народ Црне Горе вољан је да настави своју борбу против зла и неправде који су озакоњени доношењем оваквог Закона. И православни народ Пљеваља прикључио се овој борби.

У суботу 28. децембра 2019. године, на свом путу за Подгорицу, на састанак Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, посетио је своју паству у храму Светог Великомученика Георгија на Гукама код Пљеваља. Епископ је поучио и умудрио верни народ, благословивши њихову добру намеру да очувају своје светиње.

Истог дана, након одслуженог Молебана Пресветој Богородици у храмовима у Пљевљима и на Гукама, сабрани народ је формирао свечане Литије које су се спојиле код зграде Скупштине Општине. У две Литије било је око 3000 људи који су изразили своје незадовољство поводом доношења спорног Закона. На том месту прочитана је посланица Патријарха српског Варнаве из 1937. године.

Сутрадан, након Молебана сабрало се око 5000 људи који су се у Литији упутили до зграде Скупштине Општине Пљевља, где је прочитано саопштење Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори у коме је наглашено да је договор истинска победа Црне Горе и њених грађана.

Пљевљаци су показали одлучност да одбране своје светиње, угледајући се на свог славног суграђанина, Патријарха Варнаву који је и свој живот положио бранећи своју светосавску Цркву.