Васељенски Патријарх поновио: Митрополија црногорско-приморска једина канонска Црква у Црној Гори

Закон о слободи вероисповести у Црној Гори није праведан, рекао је Његова Свесветост Васељенски патријарх Вартоломеј и додао да је то поручио председнику те земље Милу Ђукановићу.

Патријарх Вартоломеј је у интервјуу за Курир истакао да је једина канонска Црква у Црној Гори Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве, преноси РТС.

Према његовим речима, једини канонски архиепископ у Црној Гори је Митрополит Амфилохије. Поновио је да „Црногорска православна црква“ никада неће добити аутокефалију.

Патријарх Вартоломеј је говорио и о Косову. Навео је да ће Васељенска патријаршија увек бити на српској страни.

„Подсетићу да је грчки народ увек помагао српску браћу с Косова и Метохије. Поготово изражавамо велико жаљење због страдања српских светиња, манастира и цркава на Косову и Метохији, које сам лично 1993. посетио са својом делегацијом, и молимо се Богу за српски народ“, рекао је Његова Свесветост Васељенски патријарх Вартоломеј .

Додао је и да је на КиМ био са Патријархом Павлом на чијој је сахрани одржао беседу. Њега је описао као „савременог светитеља“.

Патријарх Вартоломеј је српском народу упутио „поруку љубави“ за Божић. Навео је да Васељенска патријаршија увек мисли на српски народ.

Извор: РТС