У навечерје празника Цвети Епископ Атанасије служио у Пријепољу

У навечерје Празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, 16. априла 2022. године, Свечано празнично вечерње са Петохлебницом у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење протонамесника Влада Лазића, јереја Горана Крстића и ђакона Радана Драгутиновића.

Храм је био преиспуњен раздраганом дечицом која су са својим родитељима дошла да узму учешћа у дочеку великог Празника.

Затим је уследила је литија предвођена Епископом и свештеницима коју су већином чинила деца са освећеним врбовим гранчицама и звончићима у рукама око храма. Владика је потом све присутне поздравио честитавши им долазећи празник: – Ево ми данас, певајући и држећи ово знамење у рукама, изашли смо у сусрет Цару Небескоме, Господу нашем Христу да га поздравимо. Придружили смо се онима који су га, у оно време у Јерусалиму, палмовим гранчицама поздрављали царским поздравом: Осана на висини! Благословен који долази у име Господње! Цар Израиљев, Цар Вечни! Сад смо у истој заједници са онима који су га поздрављали онда у Царском граду.

– Он улази у Царски град без икакве физичке силе, отвореног срца. Он срцем мисли да освоји, то му је намера. Он осваја љубављу, осваја добротом. Он је дошао да покаже највише своју моћ у томе што ће разоружати овај свет од зла, од мржње и злих дела, и наоружати добром вољом и љубављу.

– Врхунац своје љубави Господ ће показати на Голготи када умре за нас, сиђе у смрт и васкрсне, и нама отвори пут у Живот. Његово Царство траје и ми се придружујемо томе Царству, постајемо његови чланови. И као што су онај дан деца се радовала и певала, тако и ми данас, придружујући се томе Царству, певамо у радости. Да искрено махнемо Цару Небеском и прихватимо Његове законе, праштања, трпљења, подношења, закон љубави и доброте. Нека ти закони расту, одрастају, у душама деце. Како деца расту тако ти закони да се учвршћују, а у старијима да се они обнове.

– Нека се обнове закони љубави и доброте свуда а нека у младима узрастају и нека се учвршћују, и овај свет ће онда поново бити испуњен радошћу, као онда када је Христос улазио у свој Царски град Јерусалим, да га узме најјачим оружјем, добротом и љубављу, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку