Недеља Православља у Милешеви

У Недељу Православља, 17. марта 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је Светом Евхаристијом у манастиру Милешеви.

Саслуживали су архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић, а за певницом су појале милешевске сестре.

Спасова црква била је пуна верног народа и деце који се сабраше ради сједињења са Господом у Светој Тајни причешћа. Учесници свeте службе били су и ученици основне школе Младост из Новог Београда. У надахнутој беседи Владика је објаснио да се ова прва недеља Великог, Часног Поста назива Недељом Православља зато што је православна вера показала победу над свима лажима, она је истинито исповедање Бога, права заједница са Богом у љубави, у правом знању: – Људи су често настојали да својим разумом искриве, погрешно протумаче оно што је божанско, а често искривљивали су божанске истине и због неспособности да их разумеју и објасне. А Црква која је вођена Духом Светим умела је божанске истине и да саопшти речима и да их објасни и протумачи. Умела је кроз векове тачно да проучава и то она чини и данас, и зато они који желе да правилно исповедају Бога треба Цркве да се држе. Они који су чували веру истиниту били су просвећени Духом Светим, тако да је Дух Свети кроз њих говорио и њих зовемо Светим оцима или учитељима Цркве.

– Ми смо овде да се увек поучавамо и да узрастамо у истини. Истина православне вере најсажетије је изражена у Символу вере, њега знамо напамет и деца га уче у школи. Међутим, да би сачували истиниту веру кроз историју, многи су морали да пострадају, јер људи не само да су често погрешно разумевали него су настојали да своја разумевања и схватања наметну другима, ласкањем, силом, уцењивањима, тако да су они који су се придржавали истините вере често бивали убијани, прогоњени из својих домова, своје отаџбине, често су били клеветани и оцрњивани од људи као штеточине, поругани. И они су све то морали да носе, неки и цео живот свој, јер Господ наш је рекао да ако су и Њега прогањали, тако ће прогонити и оне који буду веровали у Њега – беседио је Епископ Атанасије.

Преосвећени је подсетио сабране и на мартовски погром на Косову и Метохији пре петнаест година, који је отпочео на данашњи дан и трајао два дана, у коме је запаљено преко тридесет православних храмова и манастира, чији су крстови искривљени и иконе поломљене, а преко хиљаду православних протерано.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку