Благодаримо Богу који нас управља, руководи и храни

На Теодорову суботу, 16. марта 2019. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету aрхијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, секретар Епархије милешевске, протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник пријепољски и ђакон Горан Крстић.

Велики број верника узео је учешћа у Божанској Литургији причестивши се Животворним Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа. Осим великог дара сједињења са својим Господом, кроз Причешће, верни су и кроз беседу Преосвећеног Епископа могли да душе своје уздигну ка небу: – Често се људима, кроз историју, чинило да Господ чини оно што се ни у Божански закон не уклапа, но то је било само зато што људи нису Божански закон добро разумевали. Но Господ није одустајао од тога да људе поучи и да њихов ум прошири. Видимо да су људи сами себе често саплитали, не разумевајући закон Божији. Па су хтели да, својим разумевањем, и Бога држе свезана, и да Њему прописују шта он сме а шта не сме да чини.

– Тако чусмо, у прочитаном одељку из Јеванђеља, да су болесни прилазили Њему и бивали излечени, на сваком месту и у свако време. Међутим, они који су проповедали и поучавали друге у закону Божијем, настојећи да Бога држе у ланцима свога умовања и свога схватања, негодовали су што Христос лечи суботом, јер су мислили да, због тога што је субота свети дан, не сме се чинити баш ништа, чак ни добро човеку. И онда су негодовали што је Спаситељ исцелио суху руку болесног човека у суботу. А Спаситељ је морао да им објашњава да су прописи створени да би помогли човеку. А овде је Бог који те Божанске прописе може усавршавати. А савршенији пропис је показати љубав према човеку и помоћи му и излечити га.

– Ето, браћо и сестре, Господ промишља на свој божански и мудри начин о нама. И храни нас својом божанском науком, храни нас собом, и данас, храни нас својим Телом и Крвљу, којим се причешћујемо. Благодаримо Њему који нас управља, руководи и храни. И молимо се Њему да храна коју примамо, Тело и Крв његова, имају своје место у нама, у целом телу и души. Тако они који имају тешкоћа у својој души, теснаца, туге, жалости, могу се од тога ослободити кроз Свето причешће Телом и Крвљу Христовом, када их са вером и љубављу, дубоком и чврстом прихватамо – беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

 

Преузмите аудио датотеку