Нова Варош кличе Светитељу Сави

Свечана академија у част Светитеља Саве Српског и Свеправославног одржана је у понедељак 28. јануара 2019. године у подзлатарском градићу Нова Варош.

У поздравном слову Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије истакао је да је Свети Сава организовао српски народ, српску заједницу као Цркву по принципима науке Божије, устројио живот по принципима Јеванђеља, и као такав српски народ и данас постоји: – Свети Сава нас предводи ево већ осам векова, и вечерас смо се сабрали да сагледамо изнова и пут којим ходимо, да сагледамо сами себе како стојимо у времену, на овом простору, како стојимо у историји, да проверимо своју философију живота, тј. да сагледамо изнова и пажљивије Светосавље и да себе утврдимо у њему.

Светосавску беседу одржао је јереј др Слободан Јаковљевић из Чачка који је нагласио да се српски православни народ сваке године о Савиндану изнова преиспитује да ли је још увек достојан Светитеља какав је Свети Сава: – Већ осам стотина година говори се и пише о њему, поју му се химне, сликају га, изучава се његов живот и мисао, посвећују му се храмови и улице. Срби живе са њим и по њему. Зато је природно питање које се поставља пред онога који треба да промуца нешто о овом духовном горостасу, зашто уопште додавати причу причама, и беседу беседама, или преформулисано у чему је та вечна животност Савиног лика и дела.

– За Србе он је сав ходајуће Јеванђеље које спаја земаљско и небеско. Ако истину о Логосу не схватимо и не прихватимо као Свети Сава, ако не верујемо да је Христос заиста Богочовек који је из мртвих васкрсао, онда је све небитно. Онда је и Свети Сава само један од легендарних па и небитних ликова из прошлости, а Црква  сама по себи само алегорија музејске старине. У Христу је идентитет, и Савин и наш, беседио је отац Слободан.

Учешће у програму академије узели су предшколци, ученици нововарошких основних и средњих школа, црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја, чувари народне традиције и културе, док је професор историје Александар Савић уприличио видео презентацију о осамстогодишњем јубилеју манастира Милешеве.

Гости академије били су председник општине Нова Варош г. Радосав  Васиљевић, главни имам Исламске верске заједнице у овом граду Исмет еф. Бихорац, директори школа и других институција.

Након светосавске академије у црквеној сали парохијског дома старешина Светотројичког храма протојереј-ставрофор  Лазар Вељанчић са братством уприличио је трпезу љубави за госте.