Прослава Светитеља Саве на северу Црне Горе

На дан прослављања најдивнијег изданка српског рода, Светог оца нашег Саве, 27. јануара 2019. године, у Дому Војске у Пљевљима одржана је свечана Светосавска академија.

Поздрављајући сабране прослављаче Светитеља Саве, Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије позвао је српски народ да се окупи око дела и на путу Светог Саве, да им Свети Сава буде учитељ кроз читав живот. Владика је позвао српски народ на јединство.

Беседио је протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, професор на Православном богословском факултету Свети Василије Острошки у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву, и поручио да они људи који се не боре за Царство небеско не следе пут Светог Саве и да они не могу да воде Србе ни у борби за земаљску отаџбину, јер човјек који не зна да му је небеско царство отаџбина, не зна ни како му се зове земаљска. Истакао  је да му је посебна част да говори у Пљевљима, у земљи Светог Саве. Отац Дарко се обратио Пљевљацима као земљацима Светог Саве, казавши да је Свети Сава кроз Христа водио Србе до Христа. Казао је да не постоји светосавска идеологија, јер је Свети Сава Србе водио према Христу а никако поклонству било којој идеологији.

-Не можемо да се и данас не запитамо где смо ми то? Право је данас питање да ли би и данас препознали Светог Саву? Ако се ми данас не испунимо духовно, ако се не испунимо добрим делима, узалудно је ношење икона Светог Саве, казао је беседник, поручивши да су Срби у недавној прошлости у много чему заборавили оно чему их је учио Свети Сава.

На академији наступио је хор Свети краљ Владислав из Пријепоља, КУД Пљевља, ученици веронауке при храму Свете Петке у Пљевљима, народни гуслар Радослав Станић, док је програм водио Милић Дујевић.