Освећена обновљена Благовештењска црква у Штиткову

На Празник Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2017. године, у селу Штиткову код Нове Вароши извршен је чин малог освећења обновљеног Благовештењског храма. Освећење је извршио Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије који је у наставку началствовало литургијским сабрањем уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Видаковића, архијерејског намесника прибојског, протојереја-ставрофора Огњена Перковића, пароха пљеваљског, протојереја-ставрофора Марка Папића, пароха прибојског, протојереја Игора Ерића, пароха пријепољског, јеромонаха Петра, настојатеља манастира Бања код Прибоја, јеромонаха Стефана, настојатеља манастира Згодачица код Краљева (Епархија жичка) и протођакона Николе Перковића, ђакона Епархије милешевске. На овом црквеном саборовању окупило се преко три стотине верујућих људи Старог Влаха, Рашке области и шире.

У надахнутој беседи владика је између осталог рекао: „Бог је одлучио да Свете Јоакима и Ану, који су у почетку били бездетни, и због тога поругани јер се сматрало да не могу да имају деце због неког греха, изабере да буду Његови сарадници за највеће историјско дело, за долазак Господа нашега Исуса Христа на овај свет, Господа који је овоме свету дао спасење и радост. И Јоаким и Ана добију дете, најлепше, најдрагоценије, Пречисту Марију Богородицу, коју су још пре њеног рођења одлучили да посвете Богу. Видите, они су испуњени љубављу, нису шкрти, од Бога су добили, Богу ће и дати. Они тако размишљају, а не често као ми, само тражимо од Бога а не узвраћамо. Девојчица је одрасла у чистоти, чистоту је сачувала целога живота и од ње Пречисте родио се Пречисти Господ наш, Бог у нашем људском телу, да би могао да буде близу нас, да присније учествује у нашем животу. И у нашем телу Он је победио грех, смрт и ђавола.“

Честитајући народу и организаторима акције на обнови храма, владика је подсетио на стару мудрост: „Ми градимо храм, храм гради нас“ и нагласио да обновитељи нису дозволили да се угаси дело предака и тако их сада обрадовали. Наглашавајући да се радост стиче добрим делима и да је драгоценија од сваког материјалног блага, владика Атанасије је изразио наду да неће дуго трајати преостали спољни радови и да ће се народ, као и преци, на истом месту састајати и под истом куполом молити за спасење.

Обнова храма започета је благословом донедавног администратора Епархије милешевске Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија. Обновом је храм сачуван од урушавања јер је решен дугогодишњи проблем влаге. Приликом обнове црква је прекривена бакром.

Војин Вучићевић, из Одбора за обнову цркве, истакао је да jе највећи део средстава утрошен за заштиту од влаге, пресецањем зидова и убацивањем изолационог материјала и за бакарни кров. Међу 409 донатора, како је рекао, на првом месту је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са црквама и верским заједницама, затим Ваљаоница бакра из Севојна, Општина Нова Варош, и др.

„Преостало је зидање звоника,конзерваторско-рестаураторски радови иконостаса и одвођење атмосферских вода“, рекао је Вучићевић.

Беседа Епископа Атанасија:

Преузмите аудио датотеку

***

Црква Благовештења у Штиткову је подигнута на месту где је био манастир који је подигао Св. Патријарх Гаврило Рашковић – Рајић 1655. године. Манастир се помиње 1719. и 1767. године у писмима Рашковића руској царици Катарини. Црква је служила до 1815. године када је спаљена заједно са целим селом за време Другог српског устанка. Била је у рушевинама све до 1862. године када је започета њена обнова уз помоћ свештеника Сима Чакаревића све до 1867. године. Потпуно је довршена и освештана на Благовести годину дана касније. Црква није живописана а у њој су исписана имена бораца изгинулих у ратовима од 1912-1918. године.

Фото: Раде Прелић