Прослављена слава манастира Јање у Рутошима

На Празник Светих Јоакима и Ане, 22. септембра 2017. године, своју храмовну славу прославио је манастир Јања у селу Рутоши код Кокиног Брода. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Милошевића – пароха радоињског, протојереја-ставрофора Ранка Милинчића – пароха прибојског, протојереја Бранислава Стојановића – секретара Епархије милешевске и протођакона Николе Перковића.

Након заамвоне молитве уследила је свечана Литија око светог храма и благосиљање славског жита и ломљење славског колача.

Честитајући славу игуманији манастира мати Јустини и свима присутнима Епископ Атанасије је у делу своје беседе рекао: -Долазећи овамо, на овај ваш простор, дивио сам се како лепо изгледа ово пространство. Али мисли одлазе далеко кроз историју, кроз време, и оне спајају времена, просторе и догађаје. Наравно да морамо да се сетимо оних тешких времена када су наши преци тражили неко згодније место где могу у миру да се обрате Богу. Једно од таквих скровитих места јесте и ово на коме се служи Света Литургија, на којој се причешћујемо Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа. Овде доносимо славски колач и жито, овде помињемо све свете, пре свега Пресвету Богородицу, све пророке, све анђеле и све свете Божије угоднике. И када год помислимо да има много зла у свету треба да се сетимо да има и велики број светих, тако да зло није и не може бити јаче од свих њих.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

О самој цркви на левој обали Увца, њеном ктитору и времену настанка мало се зна. Претпоставља се да је настала вероватно средином или крајем XV века, а да је страдала крајем XVII века. У Јеванђељу манастира Житомислић у Херцеговини, каже се да је ова књига из манастира на Увцу и наводи се 1671. година. У епским песмама, још из доба Немањића и народном предању, помињана је као „црква Јања у Влаху Староме“.

У оквиру пројекта „На светим водама Лима“, екипа стручњака из Народног музеја у Ужицу, започела је 5. јула 1993. године археолошка истраживања на локалитету Манастирине. Том приликом је, у једнобродној грађевини основе 9,30 метара са 6 метара, испод Јањине стене, пронађена часна трпеза од мермера састављена из три елемента, делови свећњака и полијелеја, фрагменти керамичких посуда, док су на зидовима у доњим зонама откривени остаци фресака. Обнова цркве започета је 2008. а завршена 2012. године када је и освећена.