Освећени темељи за парохијски дом у Коловрату код Пријепоља

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је у уторак 10. августа 2021. године темеље за будући парохијски дом поред храма Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља. У том свечаном чину учествовао је председник Општине Пријепоље г. Владимир Бабић са сарадницима и народни посланици Лав Пајкић и Сања Лакић, који бораве у посети Општини Пријепоље.

Најпре је у храму, са почетком у 17 часова, одслужено вечерње богослужење а затим су, предвођени Епископом, сештенослужитељи са верним народом, пошли до градилишта будућег дома где је Преосвећени благословио и освештао започете темеље овог величанственог здања које ће служити за потребе верног народа Коловрата и свих других који буду посећивали храм.

Честитајући свима почетак градње парохијског дома, Епископ је рекао: – Користимо ову привилегију да се окупимо и сложимо у име Божије око доброг задатка, са добром намером. Ми смо се окупили око једне свете замисли, од Бога благословене. Окупили смо се око доброг циља, пре свега да се Богу обратимо као Оцу своме Небескоме и изнели смо му свој план, шта желимо да постигнемо и шта од Њега тражимо. Тражимо од Њега да нас оснажи да овде, поред овога светога храма подигнемо једно корисно здање, корисну зграду у којој ћемо се такође сабирати, исто као у овоме светоме храму, сакупљати се као браћа и сестре, као народ Божији.

– Не почињемо ми ово здање подизати како било, него са благословом Божијим. Призивамо Бога да Он буде са нама, да нас Он умудрује и да управља кораке наше, да их утврђује, да нас оснажи да можемо ово здање подићи. Молимо се Богу да нам дâ снаге да сви колико нас има, и шире него што нас овде има, нађемо своје место овде, пре свега у подвигу подизања а онда и увек у сабирању овде. Да овде потврђујемо своју слогу, да овде јачамо као народ Божији, као заједница.

Преосвећени је поздравио и похвалио учешће у чину освећења представнике локалне власти: – Овде са нама су и служитељи градског, заједничног живота, Председник Општине са сарадницима. Овде су и свештеници, предводитељи црквеног, молитвеног живота. Овде су и пријатељи њихови, дошли са разних страна, да себе оприсутне овде, и они ће то чинити трајно, непрестано.

– Овај свети храм, на овако лепом месту, ће осветити нашу душу, наше замисли, наше срце, а такође и ово ново здање које ћемо овде подићи. Оно ће нас увек подсећати да треба да будемо људи слоге, и оно ће сведочити о томе шта све може једна заједница да подигне, да уради, кад је сложна у Господу, истакао је Епископ Атанасије.

Старешина храма Светог Николаја Српског у Коловрату јереј Небојша Јовановић захвалио се својим парохијанима, представницима локалне самоуправе и свима онима који су овај свети храм уз Божију помоћ подизали и додао: – Ми ћемо ту градњу да наставимо, молећи се Богу да свима нама подари здравља и успеха у овом богоугодном подухвату. Владико, хвала вам на вашим благословима, на вашим лепим речима. Ми ћемо се као парохија, заједно са нашим пријатељима, који су и раније помагали нашу Свету Цркву, потрудити да овај парохијски дом што пре саградимо, и као што сте ви рекли, приведемо функцији у славу Божију.

Отац Небојша је затим позвао све да приђу за постављену трпезу љубави, ту у порти храма, коју су сви они заједно, као чланови црквеног одбора, припремили, онолико колико је Бог дао.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку