Слава храма Светог Пантелејмона у Пожегрмцу код Прибоја

Фото: Вељко Симовић

У понедељак 9. августа 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Пожегрмцу код Прибоја поводом храмовне славе. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ Светониколајевског манастира у Прибојској Бањи јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве и трократног опхода око светог храма освећени су славски дарови и пререзан славски колач који је са својом породицом припремио домаћин овогодишње славе г. Недељко Ковачевић, родом из Пожегрмца а живи и ради у Швајцарској.

Честитајући свима храмовну славу, Епископ Атанасије је рекао: – Благодаримо Богу на Његовом дару, на овом дану који нам је дао, у који се сабирамо око Њега, са Његовим светима и једни са другима. Благодаримо Богу на овој заједници коју остварујемо на овој висини овде, на овом прелепом брду које је Он, Господ, створио и снабдео га овом лепотом, овим ваздухом, овом светлошћу, овим здрављем и радошћу, и призвао нас да учествујемо у томе, да ово буде наше. Јер, ово нам је Бог дао на дар.

– Овим храмом који сте подигли на овом лепом месту ви показујете да волите свој завичај. Овај храм је и фактор сигурности и опстанка. Захваљујући овоме храму овде ће увек бити и ваших потомака, овде ће бити увек призивања имена Божијега. Јер, овде ће се прилазити, овај храм неодољиво призива, привлачи.

– Када се сабирамо у овом светом храму посвећеном Господу и Његовом слуги Светом Пантелејмону ми смо дубоко свесни тога да је он свемилостиви и свецелебни, и нећемо одавде отићи празних руку, празног срца, празне душе, него очекујемо и молимо Светитеља за његове дарове, за Божанске дарове које је примио. Нека ово наше прослављање буде дан нашег животног богаћења, на овом месту, на овој висини. Посебно се молимо Светитељу да нас оснажи да, попут њега, волимо Бога, волимо ближње, да Богу служимо у свакој побожности и чистоти, истакао је Епископ Атанасије.

Старешина храма Светог Пантелејмона у Пожегрмцу, протојереј-ставрофор Марко Папић најсрдачније се захвалио Епископу Атанасију што је на овај велики дан посетио Пожегрмац и заједно са мештанима узнео молитве и благодарност Богу за свако добро и љубав коју нам милостиво дарује.

Домаћин славе је припремио  богату трпезу љубави позвавши све присутне да се послуже.

После славског ручка Епископ Атанасије је обишао храм у изградњи у оближњем селу Црнузи и упознао се са током радова.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку