Освештано ново звоно манастира Пустиња код Пријепоља

У среду 10. јула 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије освештао је ново звоно за манастир Светих апостола Петра и Павла, познат и као Пустиња, у селу Карошевине код Пријепоља.

Црквено звоно је дар г. Предрага Матовића и његове породице. Звоно је тешко око 200 килограма, израђено је у ливници у Жабљу код Новог Сада.

У чину освећења новог звона, поред Епископа Атанасија, учествовали су и протојереј-ставрофор Никола Перковић, надлежни парох јереј Радан Драгутиновић, чланови Црквеног одбора манастира Пустиња и верни народ, поштоваоци ове древне српске светиње.

У пастирској беседи Високопреосвећени је између осталог рекао: –Ово место зове се Пустиња. А баш на овом месту, које се тако зове, ми имамо намеру, и успевамо већ у томе да баш овде обнављамо живот. Обнављање живота на месту које се зове Пустиња.

– Поред овог храма који сте ви успели да обновите, из рушевина, имамо и звоник који се усправио али још није добио свој коначни глас. Ви сте намерили да се са њега дозива име Божије, и у томе сте већ дали добар резултат. Прибавили сте звоно, сада смо сачинили и молитву и оно је спремно да се подигне горе. Оно је већ почело да извршава своју функцију, да се одавде боље чујемо и призивамо Божије име. Наравно, Бог нас најбоље чује из нашег срца, кад Га призивамо. Чује Он и наше мисли и осећања, који су најгласнији, али је поред тога потребно да се огласимо и овим звуком. Овом молитвом ми смо се већ огласили.

– У овом месту Пустиња, нема у близини кућа и људи који живе, али је сигурно цела творевина Божија чула нашу молитву, и биљке и животиње и сва твар. А када се овако лепо и моћно звоно огласи са ове висине, онда ће нас сва природа боље чути, и бићемо овде заједно, обједињени, људи и биље, и река, и животиње. Сви ћемо се овде окупљати и Бога прослављати.

– Добре намере су оно што нас окупља и што даје да дело наших руку успева. Добре намере су вас подстакле и учиниле да успете обновити овај храм, у највећој мери. Сврха храма Божијега је да сабира људе у доброј вољи, доброј намери. Да дâ Бог да у томе и успемо, онда би, вероватно, и сви ратови, све несугласице и сукоби престали. Да нас Бог окупља у добрим осећањима, чврстој вери и добрим намерама. Ето, то је главна сврха овога звона. Да поздравимо Апостоле Христове, Петра и Павла, и да их обрадујемо, да кажемо, ево ми смо са вама. Ви сте Бога обзнанили целоме свету и проповедали, ево ми се прикључујемо томе, нагласио је Високопреосвећени Епископ Атанасије.

Након подизања звона на храм, уследила је трпеза љубави коју је донатор приредио, за којом су мештани села Карошевине, и њихови гости, са својим Архијерејем разговарали о њиховим даљим намерама за уређење и довршење обнове овог древног манастира. 

Беседу Архиепископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку