Православни Французи у посети Милешеви

На дан када наша Света Православна Црква прославља и молитвено се сећа Светог Атанасија Атонског, у четвртак 18. јула 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у манастиру Милешеви.

Саслуживали су духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије, архимандрит Илија (Раго) из Француске, парох ивањски протојереј-ставрофор Дамјан Јанковић и протођакон Никола Перковић.

Честитајући празник свим присутним, Епископ Атанасије је заблагодарио пре свега Господу Богу који нас све окупља и пружа нам могућност да заједно узносимо молитве Њему као и Његовим угодницима за помоћ: – Нисмо сами, имамо пријатеље на небу. То су свети угодници Божји, наша браћа и сестре, који су се својим животом приближили Богу и нас пред Њим заступају као наши сродници у Христу. Има у Цркви Христовој разних људи, неки сијају, светле, и прави су украс Цркве,  а има и других који не сијају, и који су као трула ткива, али сви припадамо једној заједници, Цркви Христовој, а они који светле они обасјавају својом светлошћу све,  и сви се заједно спасавамо. Знајући то, ми прослављамо оне светле, угоднике Божје достојне части и поштовања.

– Тако и данас прослављамо угодника Божјег Светог Атанасија Атонског. Ми њега прослављамо а он се моли Богу за нас. Молимо га да нас својим молитвама охрабри, просветли и укрепи да се и ми боримо достојно, како треба, поручио је Епископ Атанасије присутнима.

У посети манастиру Милешеви била је група православних поклоника из Француске, међу њима и једна Енглескиња, њих 25. Они су на поклоничком путовању кроз Србију посетили и манастир Милешеву. Предводи их архимандрит Илија, Француз по националности, православни монах у манастиру Преображења Господњег у југозападној Француској, у месту Терасон које је око 100 километара удаљено од Бордоа. Занимљива је прича о оснивању манастира коју нам је испричала сестра Даринка Михаиловић из Београда која путује са њима и помаже им као преводилац: Архимандрит Илија (Раго) је био католички свештеник. Пре више од 40 година путовао је са још двојицом својих колега свештеника кроз Србију и свратили су до манастира Ћелије код Ваљева. У манастиру их је дочекао Авва Јустин Ћелијски, обратио им се на француском, сваког назвао по имену, и рекао: Добро дошли, ја вас чекам три године да дођете код мене. Изненадили су се откуд да их он зна по имену иако их први пут види. Провели су са Светим Јустином Српским неко време у разговору и онда наставили пут до Свете Горе у Грчкој. Тамо их је у манастиру Симонопетра на сличан начин дочекао монах Емилијан речима: Видим да вас мој брат Јустин из Србије шаље код мене. Остали су на Светој Гори месец дана и обасјани истином сва тројица прешли у православље. Отац Илија се после неког времена вратио у Француску и тамо основао женски манастир Преображења Господњег који одржава духовну везу са манастиром Симонопетра на Светој Гори. У манастир Преображења недељом на литургију долази и до 200 боготражитеља из разних крајева Француске, сви православни верници. Сви су они били по вероисповести католици па су, благодарећи оцу Илији, прешли у православље.

Дирнути пријемом и амбијентом у манастиру Милешеви задржали су се више него што су планирали са жељом да што више благодатног мира и радости понесу са собом из ове српске светиње.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку