Монографија Црква у Дробњаку Томаша Ћоровића

 

У порти манастира Свете Тројице у Пљевљима у уторак 16. јула 2019. године одржано је књижевно вече на коме је представљена књига аутора Томаша Ћоровића Црква у Дробњаку.

Организатор књижевне вечери је Црквена Општина Пљевља и Српски културни центар Патријарх Варнава.

О књизи су говорили: историчар умјетности  Драгиша Милосављевић, историчар Милић Ф. Петровић и аутор. Програм је водио Рајко Палибрк.

Ово изузетно дјело на преко 300 страна објављено је у издању Будимљанско-Никшићке епархије, а након благослова Епископа Јоаникија.

Скуп је благословио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије који је казао: – Црква има свој задатак који јој је дат од њеног оснивача да сабира у Господу Христу све људе, свих времена и да их усмјерава ка царству небеском. Од ове вечери очекујемо да сазнамо много о Цркви Божијој на овом простору, да сазнамо како она путује кроз вријеме, да је упознамо и што је више упознајемо имаћемо од тога више користи. Ја благосиљам овај скуп и желим да што више духовних плодова пожњемо вечерас.

Ова књига је посвећена развоју духовног живота у дурмиторском крају а плод је вишегодишњег ауторовог рада на изузетно богатим примарним архивским изворима, на штампи, брошурама и стручној историјској литератури. Књига говори о историјату црквеног живота у Дробњаку почевши од првог помена  Жупе Комарнице у дванаестом вијеку, па све до наших дана, пуних осам вијекова.

Аутор на почетку указује да се недовољно зна о свештенству, монасима, ктиторима и обновитељима цркава и манастира из ранијих времена. С друге стране црква у Дробњаку као и сам Дробњак, упркос великом броју његових људи од пера, није била предмет дубљег, свеобухватнијег, стручног и научног проучавања. Отуда се може рећи да је Ћоровићево прегнуће пионирски подухват од непроцјенљивог значаја – рекао је наш познати историчар Милић Ф. Петровић, анализирајући књигу Ћоровића.

Петровић је веома исцрпно изанализирао свако поглавље написано у овој књизи и дао своје виђење овог дјела.

Ми вечерас присуствујемо једној промоцији својеврсног дробњачког тестамента, једне дробњачке тапије. Када то кажем мислим, да ако се нешто догоди у будућности, јер ово је Балкан, ако дође до оштећења неког од ових храмова, који је тако исцрпно написао Томаш, захваљујући овој студији, она ће помоћи да се ти манастири и цркве у Дробњацима обнове – казао је Драгиша Милосављевић.

Књига Томаша Ћоровића Црква у Дробњаку представља круну његовог досадашњег истраживачког рада о прошлости Дробњака.

Српска православна црква у Црној Гори обновила је у задњих двадесетак година, уз помоћ добротвора и вјерујућег народа скоро све цркве у Дробњаку. Изграђене су и освештане нове четири, у обје парохије имамо свештенике, у Шавнику и у Жабљаку су редовне службе. Процес асимилације је неминован. Нема више унука да одрастају уз ђедово кољено, нема ко запамтити породичну или завичајну причу, а све што није на вријеме записано прије или касније иде у заборав. Зато сам у мојој књизи кренуо трагом времена, пратећи духовну вертикалу завичајног Дробњака. Наш заједнички именитељ је православна црква и она је заправо, наше духовно сједиште на том путу казао је између осталог  аутор Томаш Ћоровић.

Захваљујући овој књизи, Дробњаци ће боље упознати сопствено културно-духовно наслеђе и представити га јавности.

Мирјана Сандић

Извор: PVportal.me