Празнично вечерње у селу Страхов До код Пљеваља

У петак 14. јула 2023. године, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије присуствовао је празничном вечерњу у храму Светих Козме и Дамјана у селу Страхов До код Пљеваља. По благослову Епископа Атанасија вечерње је служио игуман манастира Подмаине, Митрополија црногорско-приморска, јеромонах Рафаило (Бољевић).

На крају вечерње службе Преосвећени Епископ Атанасије је честитао верном народу, сабраном код храма Светих Козме и Дамјана, данашњи њихов празник и похвалио труд који улажу на довршавању и уређењу њиховог храма и парохијског дома. Владика је још једном подсетио на то шта је битно знати и радити када се гради и уређује храм: – Правила градње су да храм Божији увек буде Црква. Да има свога темеља, оснивача, предводитеља, а то је Господ наш Христос, и да другога темеља нема нити може бити. Христос остаје вечно наш Предводитељ и у томе је наша радост, наша сигурност и наша нада, нагласио је Епископ Атанасије.

По благослову Епископа Атанасија сабраном верном народу се обратио игуман Рафаило краћом поуком, рекавши: – Овај храм представља једну нову духовну бању, једно духовно лечилиште, у коме нас лечи благодат Божија, кроз светитеље којима су наши храмови посвећени.

– Туга представља болест овога времена. Много је тужних људи. Човек Божији, од Благовести и од Рођења Господњег, треба да се радује, то да постане основно својство нашега живота, радост!

– У овом храму, али и у свим другим Божијим храмовима, треба да иштемо помоћ и исцељење и од те болести савременог човека, болести туге, и да је лечимо благодаћу Божијом, која дубински орадошћује наше срце, чини га веселим и радосним, још овде у времену, да ту радост живимо у пуноћи и да је сведочимо свима онима који данас, на жалост, грцају у јамама неоправдане туге. Јер туга је болест зато што то није оправдано стање, то је безразложно, греховно, стање.

– Нека да Господ да и овај храм постане извор истинске радости и да се овде лечимо од туге којом нас дух овога света притиска, лажући нас, страшећи нас, заводећи нас. Да се радујемо и победничке песме овде саборно појемо, а онда да наставимо и у Царству Вечности, рекао је отац Рафаило.