Празник Христове свепобеде у Милешеви

О Празнику над празницима, Васкрсењу Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа, 28. априла 2019. године, мноштво верног народа пријепољског краја, а нарочито деце, сабрало се у Спасовој цркви милешевске обитељи на духовно сагледавање Христове свепобеде и учествовање у трпези Господњој.

Васкршњу Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење архимандрита Леонтија и протођакона Николе Перковића.

Беседећи о Васкрсу, Преосвећени Владика је рекао да је дан Васкрсења најрадоснији дан, јер је то дан победе, дан када је живот извојевао победу над смрћу: – Данас славимо саме изворе живота и снаге, данас прослављамо оно чиме живимо и трајемо. Црква нас призива да данас поново сазнамо и доживимо пуноћу црквеног искуства и живота. Обратимо зато пажњу поново на то како се вест о Христовој победи раширила одмах непосредно после Христове победе, ширила се такорећи тактички. Вест о Христовој победи није бљеснула него је сазнавана постепено да би се кроз ту постепеност потпуно и дубоко доживела Његова победа. Важно је да се подсетимо да иако је Господ наговештавао победу још за живота када је разговарао са апостолима, иако је говорио да ће пострадати, да ће лећи у гроб и да ће устати жив, и поред тога апостоли су све то превидели. Господ је дозволио да они такорећи сметну са ума то што им је он наговештавао, да би потпуно доживели Његову смрт. Само са љубављу према Његовој личности они су потпуно доживели Његову смрт и полагање у гроб да би остали везани за Њега. Јер се није догађало да неко прободен копљем, распет ексерима, неко ко умре на Крсту, ко буде положен у гроб и проведе време затрпан у гробу да устане жив.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку