Празник над празницима осам векова слави се у Милешеви

Дан васкрсења Христовог у манастиру Милешева, одише посебним миром и надом. У задужбини краља Владислава и гробној цркви Светог Саве, верујући народ се окупља већ осам векова, да слави празник над празницима, веру, наду и љубав.

У Милешеви, царској лаври Немањића, под крилом Белог анђела, сабрани да славе васкрсење Христово, верници славе и истину новозаветног празника који носи наду и даје смисао животу , јер сва наша снага из овог васкрсења проистиче.

„Без те, васкрсавајуће силе Христове, не бисмо могли ни крочити, ићи напред. Сада можемо, јер сазнајемо овај догађај и из њега црпимо знање и моћ. Христос васкресе!“, каже Епископ милешевски Атанасије.

И целе наредне, светле недеље, верници ће се овако поздрављати. Црквене песме су пуне радости, бруј звона је весео, а шарена ускршња јаја се даривају и размењују.

По литургији, породице се, после седмонедељног поста, окупљају око свечане трпезе, а у дому Радоњића у Пријепољу, то значи пет генерација  – од две до деведесет година, посвећеност вери и лепе жеље.

„Окупимо се сви, а ја им желим сваку срећу што од Бога може да буде. И свакоме у свету желим срећу“, каже Божана Мрдаковић.

„То дружење за велики празник је нешто што нам даје енергију за даљи некакав рад и стално радимо на томе да децу освешћујемо колико је вера битна, јер у суштини, човек који не верује није целокупан“, каже Искрица Радоњић.

И пева се „Људи ликујте“, због Исусовог васкрснућа, радости, због Вука, Сање, Јоване, Ангелине.

Извор: Радио Телевизија Србије