Празник Светих Кирила и Методија у Милешеви

На Празник свесловенских просветитеља, Светих Равноапостолних Кирила и Методија, 24. маја текуће године, Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је служио Свету архијерејску Литургију у манастиру Милешева.

Саслуживали су духовник манастира архимандрит Леонтије, секретар Епархије протојереј Бранислав Стојановић, и протођакон Никола Перковић, док су за певницом одговарале сестре ове Световазнесењске обитељи.

У свој беседи Преосвећени Владика је рекао: – Славећи Свете Кирила и Методија ми се подсећамо и на оно време и видимо да је животна сцена била слична овој данашњој. Вођене су тешке борбе, људи су затварани, ослобађани, награђивани, кажњавани, похваљивани, поругивани и клеветани. Исти је животни простор али ми се подсећамо са радошћу на оно време и борце оног времена зато што је истина Христова извојевала победу, живот је победио, победила је доброта, љубав, нада. Са радошћу се подсећамо зато што нам то даје снаге да наставимо путем живота и ми данас у овим условима и овом времену. Славећи данас Свете Кирила и Методија ми се једноставно придодајемо онима који су пре нас ишли тим путем успешно, а да су ишли успешно види се због тога што су дошли до нашег времена и то предали нама, да и ми идемо провереним и сигурним путем.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку