Празник Усековање главе Светог Јована Крститеља у Милешеви

У суботу 11. септембра 2021. године, на дан када Православна Црква празнује Усековање главе Светог Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић, уз појање милешевских монахиња предвођених игуманијом Аквилином.

Говорећи присутнима о празнику који данас празнујемо Епископ Атанасије је рекао: – Господ је тако дао да цела година, цео календар, буде испуњен сјећањем на велике људе, на јунаке врлине, које треба да увек имамо на уму. Поједине личности имају нешто посебно да допринесу нашем животу. Имамо духовно благо у њима којим се и ми користимо на путу нашега живота. Тако се данас посебно сећамо Светог Јована Крститеља и тог догађаја везаног за њега, како је он пострадао.

– Свети Јован Крститељ је пострадао зато што је био потпуно посвећен Господу Христу. И Њему као личности и свему ономе ради чега је Господ Христос дошао. Свети Јован је био испунитељ све науке Христове, сваке проповеди Његове. Потпуно праведан. Тако да, када је видео неправду око себе он је њу жигосао. А тај свет, испуњен неправдом, њега је погубио. И он је невин страдао, али, остао је да светли својим примером, својом храброшћу, позивајући и нас да будемо неустрашиви у идењу за Господом, у испуњавању сваке заповести Његове. Позива нас да се и ми придружимо тој заједници јунака врлине.

– Данас је дан опредељивања у којој ћемо заједници ми бити. Да ли у заједници људи храбрих за врлину, спремних и да страдају за врлину, или да се препустимо слабостима. Данашњи дан нам даје да се сећамо оних који су се, пре нас, правилно опредељивали.

– Данас се сећамо, посебно, и Свјатјејшег Патријарха Павла који је 1914. године, на данашњи дан, ушао у овај живот, и деловао у њему, сви знамо како, мудро, храбро, јеванђелски, и показао својим примером да је могуће живети попут Светог Јована Крститеља, подсетио је Епископ верујући народ, и додао: – Свако од нас жели да припада Христовој заједници. Овај данашњи дан, ова Божанска Литургија, ова наша заједничка молитва, да нам да те одлучности и те храбрости, да идемо путем врлине, и свако да буде спреман да носи свој крст, своје бреме, а Господ да све оснажи и охрабри на томе путу.