Молепствије на почетку школске године за прибојске ђаке

У петак, 3. септембра 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Молепствије на почетку нове школске године у прибојским храмовима Васкрсења Христовог и  Светог Великомученика кнеза Лазара.

Храмови су били препуни ђака и њихових родитеља, учитеља и наставника који су дошли да приме благослов од Епископа и добију благодат Духа Светога како би предстојећу школску годину успешно и добро завршили.

Поздрављајући све ученике и зажелевши им да предстојећу школску годину успешно приведу крају Епископ Атанасије им је предочио задатке који их чекају: – Драга децо, пред вама је велики задатак. Ви треба да растете. То је велики задатак, велика обавеза. И управо зато што треба да растете и да будете велики људи, ми смо се данас обратили Богу да пошаље своју благодат, од које се расте. Јер, благодат Божија има у себи ту силу да отвори и нахрани ум, да га ојача, да буде способан за добро учење, и да буде способан да правилно бира знања и да их правилно користи.

– Ми се молимо да се обогатимо оним знањима која су на корист нама, заједници у којој живимо, којима ћемо Бога прославити, као што су то чинили наши узори који су пред нама, велики из нашега рода, и уопште велики људи у Цркви Божијој.

– Ми се угледамо на велике људе, пре свих на Светог Саву. Он је био не само велики зналац, он је био комплетна личност. Био је способан да себе посвећује добрим циљевима, роду своме, да служи ближњима, да се за њих жртвује, да чини добро другима. И Бог је онда њега због тога, пре свега Собом испунио и прославио за сва времена.

– Као што се молимо Богу да заштити биљке од суше, од ветра прејакога, од олује, од штеточина које их нападају, тако се ми молимо Богу да заштити од порока свакога човека, посебно оне који узрастају. Да се никакво зло не зачне, не заметне, у вашој души, у вашем срцу, него да будемо снабдевани највишим хришћанским врлинама, љубављу према Богу и према ближњима. То је оно чиме се живи, то је као сунце на небу, љубав. Да будемо увек свесни тих виших циљева, и то ће нам помоћи и да савлађујемо препреке у животу. То ће нам помоћи да прођемо све теснаце у животу. Када смо свесни тих виших циљева због којих растемо и развијамо се онда ћемо бити способни и да праве изборе правимо. Да растемо у славу Божију, за напредак народа Божијег, Цркве Божије.

Владика је на крају благословио сву присутну децу и свима поделио иконице Светог оца нашег Саве, као и свеске и оловке које су за децу припремиле управе храмова.

Беседу Епископа Атанасија у храму у Старом Прибоју можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку