Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Пљевља у молитвеној борби за одбрану светиња

Поводом доношења неправедног Закона о слободи вероисповести у Скупштини Црне Горе, у свим градовима Епархије милешевске, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, организоване су 5. јануара 2020. године молитвене литије као подршка православној браћи и сестрама у борби за одбрану заједничких народних светиња.

На хиљаде верника из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши сабрали су се у својим градским храмовима на Светој Литургији након којих су у литијама, предвођени свештеницима кренули улицама градова да изразе своје незадовољство и покажу да наша браћа у Црној Гори нису сама у борби против зла и неправде.

Видео репортажу из Прибоја можете погледати овде:

Молитвену литију у Пријепољу предводио је Преосвећени Епископ Атанасије, који је у беседи истакао: – Ми смо се у овом молитвеном входу данас обратили Господу Богу нашем, Пресветој Богородици и свима светима. Обратили смо се пре свега Њему да Га прославимо, јер Њему приличи јединоме слава, јер је Он Бог Творац и Спаситељ. Али данас имамо још и додатни разлог зашто смо се Њему обратили. Обратили смо се Њему да нас чује. Отворили смо Њему своју душу и казали смо му шта нас тишти. Бол је велики, бол од неправде учињене, рекао је Епископ Атанасије.

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Истог дана у вечерњим сатима, у Пљевљима је одржана девета по реду литија на којој се сабрало преко десет хиљада људи. Ни снег који је све време падао, ни хладноћа нису могли омести велики број верника да се одазову позиву своје мајке Цркве и у молитвеном ходу изразе своје неслагање са стањем верских слобода у Црној Гори и пруже подршку Цркви у борби за правду и истину. На челу литије био је Епископ Атанасије који је задивљен решеношћу Пљевљака да одбране своје светиње, између осталог рекао: – Благодаримо Богу, Учитељу нашем, што нас је удостојио да и вечерас будемо Његови добри ученици и да ову молитву коју обависмо учинимо да протекне по Његовој вољи, у миру, слози, љубави, правдољубљу. Говорили смо да смо за правду и истину, зато смо се сабрали да се боримо против неправде.

– Ми не пристајемо на неправду, ма према коме она чињена, јер смо слуге Цара Правде, Христа Господа. А успећемо да се за правду изборимо ако послушамо оно што је рекао, како је он назван, највећи Пљевљак, Свети Патријарх Варнава, ако успемо сви да се довољно пробудимо, да из мрака изиђемо на светлост, да се добро окупимо и поново постанемо верне слуге Христове, нагласио је Епископ Атанасије.

Окупљени су поздравили ове речи свога Епископа усклицима: Не дамо светиње!

Обраћање Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку