Ложење бадњака у Епархији милешевској

Традиција освећења и ложења бадњака поред парохијских храмова и манастира није прекинута ни ове године у Епархији милешевској.

У Пљевљима поред храма Свете преподобне Параскеве окупио се велики број верника да заједно са својим Епископом и свештенством узнесе молитве и благодарност Богу за све дарове које од Њега добијамо.

Подсетивши на нашу светлу традицију ложења бадњака Епископ Атанасије је рекао: – Велика је част настављати дело наших часних предака. Ми настављамо оно што је најбоље у нашој историји, дела чињена у име Божије. Најзначајнија дела су славити Бога, подизати храмове, учити се свему честитоме.

– Бог отвара небеса и ове године и долази нам да буде са нама, да нас подсети и да нам покаже да нисмо сами него да имамо пријатеља и то самог небеског Цара, укрепио је и оснажио све присутне Епископ Атанасије.

На крају је пред свима присутнима прочитано и саопштење Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

У Пријепољу се такође окупио велики број верних да се заједно помоле Богу и заврше све припреме за дочек Богомладенца Христа. Епископ Атанасије је честитао навечерје Божића, Бадње вече, свима присутнима, указујући на Господа Христа и Његово рођење на земљи као човека: – Стојимо сада уочи празника Његовог Рождества пред Њиме да би смо се Њему радовали, да га дочекамо са вером и љубављу. Да не пропустимо ову нову велику прилику да прихватимо Цара Небескога који има намеру да буде са нама, са сваким човеком на земљи. Има намеру да уђе у сваки дом, и код имућних и код сиромашних, код успешних и неуспешних, код здравих и болесних. Жели да посети и старе и младе, и да буде са свима нама. Господ долази и куца на свака врата.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Манастир Милешева је место на које традиционално долази велики број верника да молитвено дочека најдражег госта који долази свима нама да нас обрадује, оснажи у љубави и укрепи у добрим делима. На поздрав Епископа Атанасија “Христос се роди” манастирском портом је одјекнуло “Ваистину се роди”. Владика је затим наставио: – Почињемо да славимо светло Рождество Христово. Бадње вече је увод у овај светли велики празник. Слика стања света када је са Богом или када је без Бога огледа се у овом што смо доживели када смо се приближавали овом огњу, постајало је све топлије и топлије. Запамтимо ту разлику, тај контраст. Када је свет без Бога, када свет не верује у Бога, када свет одбацује Бога, онда је свет испуњен хладноћом, онда се свет смрзава у својој отуђености, себичности, у хладноћи односа међу људима, у одсуству љубави и доброте. А долази Бог, испуњен љубављу, Он је љубав, Он је доброта, Он је мудрост, Он је светлост, и обасјава овај свет, загрева га собом, озарује овај свет и испуњује га радошћу. Зато славимо Божић сваке године, да се Богу приближимо, подсетио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Радост и весеље дочека празника употпуњена је великим ватрометом који се уздигао над древном немањићком светињом.

Како је протекло ложење бадњака у храму Светог Василија Острошког у Пријепољу и у манастиру Милешеви можете погледати у видео прилогу који је припремила екипа ТВ Форум из Пријепоља:

Видео прилог са ложења бадњака у Новом Прибоју можете погледати овде: