Прослава Светих бесребреника Козме и Дамјана на Златару

У манастиру Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани, недалеко од највишег врха на живописној планини Златар, у четвртак 14. новембра 2019. године, прослављена је храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење настојатеља Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља јеромонаха Петра, пароха бањског јереја Ненада Тешића и ђакона Горана Крстића.

Већи број верника и манастирско братство предвођени својим духовним пастиром, Владиком Атанасијем, узнели су Богу благодарне и прозбене молитве за мир, благостање, напредак чланова Цркве Божије на том простору.

Указујући на дарове које сви од Господа добијамо, Епископ Атанасије је нарочито истакао Божију доброту коју сви у свом животу можемо осетити: – Бог је тако добар да је себе дао за живот света, пострадао за нас, дао нам своју науку, своју истину, своју мудрост, и сав свој живот, Себе предао за нас пострадавши на Крсту. Али Он не престаје да даје себе за нас на разне начине. Јеванђеље које смо данас читали каже нам да је Бог дао нама своје свете ученике, своје апостоле. Дао их да иду по свету и да проповедају истину, проповедају пут спасења, указују на пут спасења. Бог је своје апостоле, као и све оне који верују у Њега, снабдео свим оним што је потребно, својим даровима, својим животом, својом мудрошћу, својом силом, својом благодаћу.

– Они који желе земаљска добра, земаљска блага, почасти, који желе људску славу, они се тиме богате, то акумулирају и постају богаташи, постају управитељи, владају народима. А они који су спремни да чине дело Божије они се богате у тим божанским даровима. Постају божански лекари, пророци, чудотворци. Оне који су спремни служити Богу Истини у љубави, Њих Бог сам снабдева својим божанским благодатним даровима, па могу и болесне лечити, могу залутале извести на прави пут спасења. Бог је Свете лекаре Козму и Дамјана снабдео даром лечења зато што су имали љубав према Богу и ближњима. Били су спремни да Богу и ближњима служе, на њихово спасење.

– Свети Козма и Дамјан чудотворе и овде на овом светом месту у овом светом манастиру који је њима посвећен. Они сабирају овде верни народ, упућују на пут спасења и нико ко је овде дошао неће отићи без дара Божјега, поручио је Епископ Атанасије присутнима честитајући свима празник дивних угодника Божијих Козме и Дамјана.

Живот у овом светом манастиру полако се развија. Проширује се монашко братство, уређују се и довршавају започети објекти манастирске економије, одржавају се манастирски конаци, како би све било на добробит верног народа који овај манастир не заборавља, који га обилази и помаже, а све у славу Божију и у част Његових Светих угодника Козме и Дамјана.

Прошле године овај манастир је био место седмодневног саборовања православне омладине из Русије, Америке, Грузије, Румуније, Казахстана… Током боравка у манастиру, млади православци су учествовали у редовним богослужењима, разговарали на духовне теме на енглеском језику, учили псалме прве катизме на својим језицима и имали послушања у кухињи и манастирској економији.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде: