Прослава Светог Јоаникија Девичког у манастиру Милешеви

Поводом празника Светог Јоаникија Девичког Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у петак 15. децембра 2023. године, Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње са игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

У пастирској беседи Епископ Атанасије је указао на Свете које Православна Црква данас молитвено помиње и прославља рекавши: – Придружујемо се њима данас у њиховој вери, њиховој љубави према Богу, њиховој молитви, њиховом поверењу у Бога, слављењу Бога, настојећи да се угледамо на њих и молећи се њима да нас држе у својој заједници.

– Можемо се научити од њих ако пажљиво гледамо у њих и начин на који су они живели и побеђивали тешкоће, начин на који су се они богатили Богом и јачали у Богу и врлини Његовој, у Духу Његовом Светом. Светитељи Божији су довољна школа.

– Свети Јоаникије Девички остао је још увек тамо на простору Косова и Метохије. Још увек је он тамо ослонац. Доказ томе јесу оне сестре које су тамо код гроба његовога. Оне тамо, уз његову подршку, са дубоком вером, светле вером и сваком врлином. Свима њима честитамо данашњи празник, поручио је Епископ Атанасије честитајући празник и свима присутнима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку