Радост Преображења Господњег у Радоињи

О Празнику Преображења Господњег, 19. августа 2018. године, свечано је прослављена храмовна слава у селу Радоиња код Нове Вароши. Мештани овог питомог села и околних места сабрали су се под сводовима храма око свог духовног пастира, Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија, на литургијско сагледавање овог Празника.

Епископу су саслуживали настојатељ манастира Бање архимандрит Теофил, парох прибојски протојереј-ставрофор Ранко Милинчић, и протођакон Никола Перковић. Радост Празника умножена је заједничарењем великог броја верујућих у Телу и Крви Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа. У току свечане Литије око храма Преосвећени је освештао славски колач, жито и грожђе.

Говорећи о Тајни таворског свештеног догађаја, Владика је рекао да Празник Преображења Господњег најубедљивије сведочи да нам је намењено да напредујемо и да се преображавамо на боље, да се обнављамо, да из таме улазимо у светлост, пре свега да светлост пустимо да уђе у наша срца и наше умове, а таму одатле да изагнамо: – Да би човек ушао у то духовно искуство треба да учини нешто јако тешко. Много је лакше побеђивати болести, глад, жеђ, него нешто друго од чега зависи наше напредовање. Шта је то друго? Страсти, греси, то треба победити. Лакше је победити и глад и жеђ, и голотињу, ране и муке тела, него ли победити себичност, егоизам, мржњу, завист. Онај ко је способан то да побеђује, ко је способан да воли, њему се небеса отварају. На то нас позива сада овај Празник, да изагнамо из свог срца све што је трулежно, пропадљиво, да се оспособимо да волимо и верујемо. Способност веровања је велика способност, без ње се не може напредовати, способност веровања и знања да је Бог победник и да побеђују они који су са Њим, поверење у Њега предводника. Господ хоће да идемо за Њиме и да му верујемо, јер је у том идењу наше спасење, јер без Њега не можемо проћи кроз теснаце живота.

Заједничарење је потом настављено и за трпезом љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку