Епископ Атанасије богослужио у Милешеви

На дан Претпазништва Преображења Господњег, у суботу 18. августа Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Спасовој цркви манастира Милешеве.

Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић и ђакон Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу Горан Крстић. За певницом је одговарало сестринство манастира Милешеве.

Тумачећи јеванђелски одељак о исцељењу двојице слепаца, Преосвећени је рекао да су исцељени слепци своје гледање, свој вид добијен од Господа посветили управо Њему: – Многи од нас гледају овај свет али га гледају за себе, и не виде у њему Творца његовог. Гледају како да свет послужи њиховој себичности, да поробе свет, они свој вид посвећују заробљавању себе самих. Виде природу и заробе се у природи, виде човека и заробе се у човеку, виде лепоте овога света и заробе се лепотама овога света. За то им служи њихов вид. А ова два слепца, чим су добили вид, они су своје гледање посветили Господу и прво што су видели то је лице Господа Исуса Христа који је рекао да прогледају и дао им вид. И све што су видели касније у току свог живота за њих је било пут за слављење Бога, за слављење Божије доброте и у свему су видели доброту Божију.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку