Саборовање у Каменој Гори у част Огњене Марије

У петак 30. јула 2021. године молитвено и свечано је прослављена слава храма Свете Великомученице Марине – Огњене Марије у Каменој Гори код Пријепоља. Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење протонамесника Влада Лазића, јереја Горана Крстића и протођакона Ивана Савића.

Домаћин овогодишње славе је био г. Предраг Рвовић из Коловрата, родом из Камене Горе, који је са својом породицом припремио славске дарове. Након заамвоне молитве они су освећени уз ломљење славског колача.

Честитајући Каменогорцима и њиховим гостима празник и славу њиховог храма Преосвећени је рекао: – Прослављамо Бога у Његовим светитељима, у онима који су Њему угодили, који су били Његове верне и достојне слуге, живели по Његовим заповестима, показали љубав према Њему и кроз то онда пројавили и моћ Његову Божанску у себи. Таква је Света великомученица Марина коју данас слави сва Црква Божија Православна. И како то чинимо тако сами себе сабирамо и конституишемо као народ Божији, као народ питом, близак Богу и мио Богу.

– Данас смо из Јеванђеља Христовога читали о томе шта вера чини. Вера у Бога, права вера, чини човека човеком, обликује човека, чини га питомим, племенитим. Снабдева га свима позитивним особинама, врлинама, чини га јаким, чини га способним да чини добро, да се клони зла. Чини га способним да прашта, да превазилази свако зло, да чини добро, да буде користан у сваком погледу, да не буде на штету.

– Наша вера је обликовала наше претке и они су зато успевали да побеђују све недаће и да превазилазе и саму природу, и саму меру људских способности, да постану чак и надприродно моћни, изнад људске мере, зато што су били подстицани и покретани таквом вером која чини чуда, рекао је Владика, подстичући на крају беседе Каменогорце да се потруде да, са својим парохом, протојерејем-ставрофором Богданом Кувељом, што пре доврше свој храм:– Јер, ово дело које смо започели говори о нама какви смо ми. Јер ово дело је започето али није завршено. Зато, хајде да ово дело довршимо, да довршимо свој план, да довршимо себе.

Домаћин овогодишње славе је припремио и послужење за све присутне па су након Божанске службе у храму сви прешли за трпезу љубави где су настављени богоугодни и душекорисни разговори.

За наредну годину се пријавио г. Милан Баковић да са својом породицом буде домаћин храмовне славе.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку