Састанци Епископа милешевског г. Атанасија са архијерејским намесницима

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије одржао у Епархијском двору у Пријепољу неколико радних састанака са архијерејским намесницима Епархије милешевске како би се сагледале прилике и стање у Епархији.

Састанцима су присуствовали архијерејски намесници: пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, прибојски протојереј-ставрофор Драган Видаковић, нововарошки протојереј Станко Благојевић и пријепољски протојереј Игор Ерић.

Сваки архијерејски намесник појединачно је представио свој рад у намесништву у протеклом периоду. Затим су намесници изложили стање у парохијама и црквеним јединицама.

Архијерејски намесник пријепољски, протојереј Игор Ерић је представио извештај о извршеним грађевинским радовима у порти храма Светог Василија Острошког у Пријепољу: комплетно је завршена термо фасада и остало је да се заврши део фасаде куполе храма.  Наткривен је паркинг простор поред храма, радови су још увек у току, остало је да се постави лимени покривач, да се угради кована ограда према унутрашњем делу порте и да се поставе клупе за седење са унутрашње стране зида. У горњем делу порте постављене су љуљашке за децу и дрвена ограда. Завршетком свих ових радова храм и порта ће попримити један складан изглед и биће пријатно место за окупљање и дружење верника, како одраслих тако и деце. Исто тако су настављени и радови на повезивању постојећег подног грејања у храму са грејањем у старом и новом парохијском дому. У првој фази би требало да буде пуштено у рад грејање у храму и парохијским салама а у следећој и прикључење свештеничких станова. Прибављен је скоро сав потребан материјал и ускоро би извођачи требало да наставе са радом.

Архијерејски намесник пљеваљски је приказао ток радова на завршетку Српске куће у Пљевљима поред храма Светог великомученика Георгија на Гукама. Кућа је уређена и споља и изнутра а остало је још да се уреди околни простор, прилазни путеви и травњак. И након завршетка уређења овај велелепни дом ће моћи да прими прве посетиоце и да буде стављен у потпуну функцију на добробит и корист свих мештана Пљеваља и шире.

Архијерејски намесник прибојски је највише пажње посветио радовима на уређењу комплекса Прибојска Бања. Некадашњи хотел који се већ више година реконструише полако добија свој финални изглед. Ускоро би требало да се у приземље поново, након 6 година, уселе неки делови прибојског Дома здравља како би лекари били на услузи свим корисницима бањских извора топле лековите воде. Изнад хотела је већ урађено и у функцију стављено десет апартмана, а очекује се и наставак радова на уређењу соба у самом хотелу. Око хотела и павиљона се приводе крају радови на уређењу пешачких стаза и паркова и када све буде завршено биће то једна заокружена целина која ће моћи пружити све потребне услуге пацијентима који долазе да се лече у овом бањском лечилишту: Рехабилитациони центар са базенима лековите топле воде, медицинским особљем и смештајним капацитетима, предивно природно окружење, и манастир Светог Николаја у коме већ вековима потребити налазе духовног лека. На једном месту и лек за тело и лек за душу.

Сви учесници састанака заједнички су сагледали свеукупно стање у Епархији милешевској са посебним освртом на стање у деловима Епархије који се налазе у Црној Гори, у контексту последњих дешавања у тој држави, с обзиром да значајан део Епархије милешевске територијално, али и духовно припада њој.

Размотрене су и могућности и потребе обележавања значајног јубилеја Српске Православне Цркве – 800 година самосталности, и у склопу тога и јубилеја манастира Милешеве – 800 година постојања и континуираног рада. Исто тако су сагледане и све потребне активности на обележавању епархијске славе – Светог краља Владислава, како би сви ови јубилеји и прославе које предстоје у Епархији милешевској на време били припремљени, организовани и спроведени.

Епархија милешевска, Црквена општина Пријепоље и ове године приређује Свечану видовданску духовну академију у Дому културе у Пријепољу у суботу 29. јуна 2019. године у 19.00 часова. Након поздравне речи Епископа Атанасија у програму академије ће учествовати: гостујући предавач – протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намесник бјелопољски; певачки састав Цар Душан Силни из Берана; хор Свети краљ Владислав из Пријепоља; КУД Дома културе из Пријепоља; гуслар Бранко Несторовић – Јане и фрулаш Лука Видаковић. По граду су постављена обавештења којима су сви добронамерни људи позвани да присуствују овом дивном културном и духовном догађају, а позив ће бити упућен и преко локалних медија.

Констатовано је да је доста тога урађено али и да предстоје значајни радови на даљем уређењу живота и рада, на добробит Цркве Божије на простору Епархије милешевске.