Савиндан у Милешеви

На дан молитвеног прослављања највећег од Српкиње рођеног, Светог оца нашег Саве, посебно свечано је било у манастиру Милешеви у којем су његове свете мошти почивале преко 350 година.

Божанском Литургијом предстојао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, уз саслужење свештеномонаха  и свештеника из неколико Епархија. У току Литургије Преосвећени је у ђаконски чин рукоположио богословца Мишела Мемишевића из Пљеваља.

Након заамвоне молитве Епископ је благословио славско жито и пререзао славски колач. Домаћини славе са својим породицама били су Јован Радуловић и Миланко Безаревић из Пријепоља. Допринос у прослави Савиндана дала су и деца својим рецитацијама и певањем Светосавске химне, за шта су од игуманије мати Аквилине били награђени пригодним пакетићима.

Благодарећи најпре Богу што нам је дао дивног учитеља и пастира, Светитеља Саву, Преосвећени Владика у беседи је заблагодарио и Светом Сави што нас толико векова предводи успешно кроз тешке кланце овоземаљског живота: – И даље ми сви путујемо заједно кроз време, и даље је Свети Сава са нама, и даље га имамо и као учитеља, заштитника и заступника пред Богом. Прослављајући Светога Саву и његово дело ми настојимо да будемо његови ученици. И ево видите и овај храм милешевски испуњен је и данас на дан Светога Саве не само нама старима, него је испуњен децом која се са љубављу обраћају своме дивном учитељу са жељом да се на њега угледају, да се просвећују знањем, да се увежбавају у врлинама живота: богољубљу и братољубљу. И ми старији настојимо сваког дана у години, а посебно на Савиндан, да поправимо свој однос са Богом и једни са другима, и свој однос према Светоме Сави, да поправимо своје стајање у Цркви Божијој, да оно буде са више вере, са више одговорности, са више труда у Богу, са више љубави.

Овогодишњи домаћини манастирске славе уприличили су свечану трпезу за све који на овај дан прославише Светога Саву у његовом манастиру.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку