Слава манастира Светог пророка Илије на Јабуци

Манастир Светог пророка Илије на Јабуци код Пријепоља прославио је у недељу 2. августа 2020. године храмовну славу – Илиндан. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је литургијским сабрањем у овој светињи уз саслужење настојатељa Светоуспењске обитељи у Сељанима код Пријепоља јеромонахa Петрa, протојерејa Николe Перковићa и ђаконa Иванa Савићa.

Након заамвоне молитве уследио је трократни опход око светог храма уз певање похвалних песама у част Светог Илије, Пресвете Богородице и у славу Господа, и читање одељака из Светог Јеванђеља, а затим је испред храма освештано славско жито и преломљен славски колач који су припремили настојатељица манастира мати Ана са одбором за изградњу и уређење манастирског конака.

– Честитам вам данашњи празник, а овој светој обитељи честитам славу овога храма, свима нама честитам на овоме сабрању у коме потврђујемо да смо народ Божији. Наш ход кроз живот, нас православних, управо личи на оно што је описано од пророкâ. Подсетимо се на ону слику живота коју они дају за народ који следи Бога. Народ изабрани имао је много искушења ходећи кроз историју, кроз живот. Изабрани народ који у Бога верује и који се држи Божијих правила, Божијих принципа, правде Божије, богољубља, правдољубља. Такав народ пролази кроз теснаце живота. И ово што се данас догађа највише наликује на оно време од Мојсија описано, како народ Божији иде кроз пустињу. Сви га нападају док он кроз пустињу ходи.

– И мало ко би рекао да тај народ има шансу да кроз пустињу прође, да преживи. И не би преживео кад не би био Божији народ. У томе је кључ решења, у томе је одгонетка тога чуда да такав народ прође и поред свих болести и суша и напада са свих страна. Тај народ је прошао јер је био Богом вођен.

– Ми се подсећамо на то да је Бог водио народ кроз све теснаце живота успешно. Али и друго треба да запамтимо: Бог је пре тога створио савез са тим народом и тај народ је пристао на такав савез, на договор са Богом. И они су представљали једну заједницу – Бог и тај народ. У чему се састоји тај савез, многи заборављају, а ми треба да се подсетимо тога. Мојсије је записао правила тог савеза и сарадње сажето у десет заповести Божијих, рекао је Владика на почетку своје беседе.

– Упитајмо се колико смо држали у свести овај завет између Бога и народа. Ако смо то држали онда имамо храбрости да се Богу обратимо и да кажемо: Боже, заштити нас. Заштити нас од свих губа, од свих болести. А пошто нисмо јаки у држању ових завета Бог нам је дао и другу шансу, да кад се преиспитамо, да клекнемо пред Богом и да га замолимо за опроштај. Бог је бескрајно милостив и увек нам даје нову шансу, могућност да се покајемо, да се поправимо, и поново станемо у борбене редове, појаснио је Епископ Атанасије.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Слободан Симић захвалио се свима на труду и љубави коју су показали дошавши у ову светињу да сви заједно са својим Епископом узнесемо молитве и благодарност Богу на свим даровима које нам обилато шаље. Посебно се захвалио Епископу Атанасију што је својим молитвама увеличао ово дивно народно сабрање у славу Божију, али није заборавио ни многе људе добре воље који су обилато помагали и помажу ову свету обитељ у свему што им је потребно.

Након узнетих молитава и принете службе Богу и његовом угоднику Светом пророку Илији у храму, Епископ Атанасије је са настојатељицом манастира мати Аном, члановима грађевинског одбора и дародавцима који су помогли изградњу, пошао у обилазак новоизграђеног манастирског конака, а потом су у манастирској гостопримници сви били послужени за трпезом љубави .

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку